A është Handke qytetar e shkrimtar serb apo qytetar e shkrimtar austriak?

11.11.2019 13:27:54

 

Sipas medieve austriake, fituesi i Çmimit Nobel për letërsi, Peter Handke, ka marrë pasaportë serbe më 1999 (Jugosllavisë së mbetur) dhe Ministria austriake e Punëve të Brendshme ka filluar “një rishikim të çështjes… për shkelje të ligjit të shtetësisë austriake.” Handke mori pasaportë në Vjenë nga ambasada e Jugosllavisë së mbetur më 15 qershor 1999.
“Kushdo që përvetëson vullnetarisht shtetësinë e huaj, humbet, në fakt, shtetësinë austriake. Për të mos humbur shtetësinë austriake, është e nevojshme të aplikoni për leje me shkrim përpara se të merrni një pasaportë tjetër dhe të merrni një leje, “ka sqaruar Ministria Austriake e Punëve të Brendshme.
Shtetësi serbe aso kohe, pati marrë edhe një austriak tjetër, sportisti Andreas Goldberger, por ai kishte ndryshuar qëndrimin e tij.
“A është laureati Nobelist yni apo serb? Siç zbulon ‘Përgjimi’ (‘The Intercept’ aufdeckt), Peter Handke pranoi një pasaportë serbe në Vjenë në 1999. Ligjërisht, ai humbi shtetësinë e tij austriake. Prandaj Beogradi mund të brohorasë, dhe Austria mund ta ketë një fitues më pak të çmimit Nobel: pasi raportuesi hetues i platformës në internet “The Intercept” raporton aktualisht, shkrimtari i mirënjohur Peter Handke gjithashtu ka një pasaportë serbe. Handke thuhet se e ka pranuar këtë dokument në ambasadën serbe në Vjenë më 15 qershor 1999. Regjimi në atë kohë në pushtet i Millosheviçit e vlerësoi autorin për fjalët e tij pro-serbe gjatë bombardimeve 78-ditore të NATO-s.”