A po ndërhyn Rusia në zgjedhjet në Mbretërinë e Bashkuar?

11.12.2019 22:19:10

Akuzat për përfshirjen e Rusisë në zgjedhjet e afërta të Britanisë janë duke “u sjellë vërdallë” ndërsa vendit po i shtohen ethet përpara votimit të 12 dhjetorit.

Fushata është një çështje thelbësore për Mbretërinë e Bashkuar, duke pasur parasysh negociatat e vazhdueshme të BREX-it dhe një gamë të gjerë çështjeve sociale dhe ekonomike të vendit.

Dhe një përfshirje e tillë nuk duket të duket befasi.

Kjo së paku sipas një shkrimi të Newsweek, ndërhyrja ruse në zgjedhjet perëndimore është pranuar gjerësisht.

Zyrtarët e inteligjencës, ligjvënësit dhe ekspertët kibernetikë kanë paralajmëruar të gjithë që Moska ka gjasë të ndërhyjnë në fushatë, si në sulmet direkte të sponsorizuara nga shteti ashtu edhe në fushatat më të besueshme të dezinformimit, transmeton Telegrafi.

Gjithashtu, siç thuhet tutje, organet amerikane janë duke u përgatitur për përpjekjet e pritura ruse për zgjedhjet e vitit 2020.

Ata do të shikojnë përtej Atlantikut këtë javë për indikacionet e hershme të përpjekjeve të rinovuara të Moskës dhe taktikave evolucionare.

Por nëse amerikanët duhet të marrin një mësim nga vëzhgimi i zgjedhjeve të kësaj jave përtej Atlantikut, duhet të jetë mënyra se si votuesit e vërtetë po bashkëveprojnë me informacionin e rremë, qoftë i nxitur nga llogari të huaja apo aktorë vendas.

Asnjë ndërhyrje e drejtpërdrejtë ruse në fushatën e Britanisë së Madhe nuk është konfirmuar, megjithëse kjo nuk ka ndaluar sugjerimet për ndërhyrje nga të dy palët e përçarjes politike të vendit.

Disa raporte sugjerojnë që një nga zbulimet e fushatës, zbulimet bombë të fushatës, ishin dokumente të rrjedhura që detajonin diskutimet midis negociatorëve britanikë dhe amerikanë mbi një marrëveshje të mundshme të tregtisë së lirë pas daljes së Mbretërisë së Bashkuar nga Evropa, dhe këto dokumente u futën në Reddit nga Rusia.

Ato u zbuluan nga lideri i opozitës Jeremy Corbyn dhe e lanë kryeministrin dhe kreun e Partisë Konservatore, Boris Johnson, “në siklet” mes frikës se një marrëveshje pas BREX-it me SHBA-në do të detyrojë derregullimin, standardet më të ulëta të ushqimit dhe çmimet më të larta të ilaçeve në Mbretërinë e Bashkuar, por qeveria nuk ka mohuar vërtetësinë e dokumenteve.

Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike e qeverisë britanike i tha Newsweek se është “e sigurt që partia ndërmori hapat e nevojshëm për t’u marrë me sulmin”, i cili “nuk ishte i suksesshëm dhe incidenti tani është mbyllur”.

Ndërkohë, toni gjithnjë kaustik i mediave sociale ka rënë një nivel tjetër. Kjo e ka bërë të vështirë për të bërë dallimin midis përdoruesve përkrahës dhe llogarive të rreme, të drejtuara për të ndarë lajme të rreme dhe teori konspirative nga grupe të interesit të veçantë apo edhe aktorë shtetërorë si Rusia.

Zgjedhjet presidenciale të SHBA për vitin 2016 ishin një moment historik në të kuptuarit publik të masave aktive në internet dhe sulmet direkte në internet.

Shumë kombe, përfshirë Britaninë e Madhe, përdorin metoda më të sigurta për numërimin e votave.

Zyrtarët zgjedhorë britanikë nuk duhet të shqetësohen për ndërhyrje të drejtpërdrejtë në vitet e fundit, por përpjekjet për dezinformim me anë të teknologjisë nga media sociale ende paraqesin një kërcënim, si në të gjithë botën demokratike.

Keir Giles, një ekspert i sigurisë në internet në qendrën e mendimit britanik Chatham House, i tha Newsweek se ai nuk pret të shohë prova të ndërhyrjes ruse në zgjedhjet britanike “për momentin”.

“Jo sepse nuk po ndodh, por sepse në përgjithësi, ne mësojmë vetëm për këto gjëra shumë kohë pas ngjarjes”, shpjegoi Giles.

“Ne duhet të supozojmë se aty ku Rusia sheh një mundësi për të ndërhyrë në proceset politike për qëllimet e veta, atëherë ajo do ta bëjë”, tha Giles.

Por Giles gjithashtu tha që Rusia ka tendencë të ndërhyjë vetëm kur Kremlini ka “një objektiv të qartë dhe për t’u bashkuar me një parti politike ose një tjetër”.

Aktorët vendas politikë – në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe gjetkë – kanë mësuar nga rusët, shtoi Giles. Me pak kohë dhe investime, ndikimi në internet i dezinformatave mund të jetë masiv, duke bërë fushata të tilla jashtëzakonisht tërheqëse për operativë politikë të paskrupullt.

Qytetarët janë ende kryesisht të papërgatitur për të trajtuar dezinformimin në internet — një studim i vitit 2017 tregoi se rreth 96 për qind e britanikëve nuk mund të dallonin një lajm të vërtetë nga ai i rremë.