Bregu: Nuk ka ecje përpara pa investuar në arsim

09.04.2019 19:53:17
RCC në Forumin e Parë ‘Shkencë dhe Inovacion Vizioni 2030 për Ballkanin Perëndimor’ në Mal të Zi.

“Nëse duam të ecim përpara wshtw e domosdoshme një qasje e re në arsim, promovimi i aftësive dhe përkrahja e krijimtarisë, tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) në Forumin e Parë” Shkencë dhe Inovacion 2030 për Ballkanin Perëndimor “, organizuar sot në Ulqin nga Ministria e Shkencës e Malit të Zi dhe Klubi i Podgoricës.

“Koha dhe vendi i këtij forumi ka një konotacion simbolik, pasi Mali i Zi me vendimin e qeverisë për të miratuar një rritje prej 60% të buxhetit të brendshëm dedikuar shkencës për 2018 ka ndryshuar trendin e mungesës së financimeve në kërkim dhe inovacionit në rajon,. RCC shpreson të shohë këtë prirje të përhapur në të gjithë Ballkanin Perëndimor (BB). Investimi do të mbajë talentet në rajon, gjë që është veçanërisht e rëndësishme tani pasi ikja e trurit po bëhet problem më i madh dhe më i madh. Vitin e kaluar vetëm 4% e të rinjve thanë se duan të shkojnë dhe të jetojnë jashtë vendit. Këtë vit ky numër është më shumë se dyfishuar në 9%, “tha Bregu duke shtuar se modeli ekonomik i drejtuar nga hulumtimi dhe inovacioni mund të ofrojë mundësi më të mira të punësimit të pagueshëm brenda rajonit, jashtë sektorëve tradicionalë për qytetarët, veçanërisht të rinjtë.

“Vetëm javën e kaluar, në Samitin Digital të BB në Beograd, ministrat e rajonit nënshkruan Marrëveshjen Rajonal Roaming, duke hapur rrugën për RoamLike @ Home në të gjithë Ballkanin që nga viti 2021. Kjo është një pikë kthese për rajonin dhe rrugën e saj drejt BE. Edhe njëherë ne kemi dëshmuar se Evropa, bashkëpunimi rajonal, mban fjalën! Por, nuk mund të ketë inovacion dhe dixhitalizim pa përpjekjet e dedikuara dhe buxhetimin e duhur për kërkimin, shkencën, axhendën dixhitale, etj., Dhe ne duhet t’i rrisim përpjekjet tona në këto fusha “.

RCC, si një organizatë gjithëpërfshirëse me pronësi rajonale, synon të bashkëpunojë më ngushtë me ekonomitë e rajonit për të rritur bashkëpunimin në STEM (shkencën, teknologjinë, inxhinierinë dhe matematikën), duke kërkuar mjete për të rritur regjistrimin në STEM, veçanërisht ato të grave. Ballkani Perëndimor ka 47% të hulumtuesve femra – dukshëm më mirë se mesatarja e botës prej 28%.