Fituesit e çmimeve në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë

29.06.2018 00:01:29

Akademia e Shkencave e Shqipërisë ka ribërë të njohura veprat dhe autorët fitues për dy edicionet e para të çmimeve të mëdha shkencore kombëtare që akordohen prej saj: Fituesit e vitit 2016:

1. Çmimi i karrierës iu akordua gjuhëtarit Idriz Ajeti, anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës;

2. Çmimi Çabej u fitua nga historiani Pëllumb Xhufi, me veprën monografike Àrbërit e Jonit;

3. Çmimi Radovicka u fitua nga studiuesi Niko Pano, me veprën Pasuritë ujore të Shqipërisë;

4. Çmimi i studiuesit të ri më të suksesshëm në shkencat shoqërore dhe albanologjike u fitua nga studiuesit Andi Rëmbeci dhe Sokol Çunga, me veprën Katërungjillëshi i dekoruar i Korçës;

5. Çmimi i studiuesit të ri më të suksesshëm në shkencat natyrore dhe teknike u fitua nga studiuesi Rigers Bakiu, me veprën Molecular Evolution of Pyroglutamylated RFamide Peptide and Orphan G Protein Coupled Receptor.

Fituesit e vitit 2017:

1. Çmimi i karrierës iu akordua shkrimtarit dhe mendimtarit Ismail Kadare, anëtar i Akademisë së Shkencave;

2. Çmimi Çabej u fitua nga akad. Kolec Topalli, me veprën Fjalor etimologjik i gjuhës shqipe;

3. Çmimi Radovicka u fitua nga studiuesit Nazim Gruda dhe Andrea Shundi, me veprën Hortikultura: vështrim enciklopedik;

4. Çmimi i studiuesit më të suksesshëm të vitit në shkencat shoqërore dhe albanologjike u fitua nga studiuesi Aleksander Novik (dhe bashkautorët), me veprën Ekspedita në detin Azov – Gjuha kultura e shqiptarëve të Ukrainës.