Jo, koronavirusi nuk erdhi nga hapësira …

01.04.2020 16:09:03
Gëzim Llojdia
1.
Chelsea Gohd te Space.com shkruan se:”Me pandeminë koronavirus që vazhdon të përhapet në të gjithë globin, njerëzit janë në panik, dhe ata po kërkojnë përgjigje dhe shpjegime. Një teori e egër që ka bërë rrugën e saj rreth rrjetit është se virusi erdhi nga hapësira. Paralajmërimi i Spoiler: ”Virusi nuk erdhi nga hapësira”.
Kohët e fundit, Chandra Ëickramasinghe, e njohur për punën në astronomi dhe astrobiologji, përhap idenë se virusi po jetonte në një kometë dhe një copë e atij shkëmbi hapësinor mund të ketë rënë në Tokë, gjatë një ngjarje të shkurtër të zjarrit mbi Kinën në Tetor 2019.Më tej nënkuptonte që kometat që mbartin viruse mund të kenë shkaktuar shpërthime edhe në të kaluarën.
2.
Po sipas autorit Chelsea Gohd :”Në të kaluarën, Ëickramasinghe, ka pohuar se një tjetër sëmundje, sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (SARS) gjithashtu erdhi nga hapësira.Madje ai, bashkë-shkroi një libër me Fred Hoyle në vitet 1970 të quajtur “Sëmundjet nga hapësira” dhe, për dekada të tëra, është përpjekur të dëshmojë se sëmundje si SARS ose gripi kanë ardhur nga hapësira. Sidoqoftë, shkencëtarët kanë kundërshtuar sugjerimet e Ëickramasinghe që çdo sëmundje e tillë mund të ketë origjinë jashtëtokësore dhe idetë e tij janë konsideruar kryesisht si pseudoshkencë ose “shkencë e keqe”.
Do të ishte e pashembullt të zbulohej se një virus mund të mbijetonte nga rrezatimi, të cilit do t’i ekspozohej gjatë një udhëtimi kaq të gjatë nëpër hapësirë dhe akoma të jetë në gjendje të infektoni njerëzit pasi të zbarkonte,
Astrobiologu Graham Lau, i cili pret serinë “Pyet një Astrobiolog” të NASA-s, I tha Space.com. Sidoqoftë, përderisa do të ishte një konstatim tepër unik dhe paracaktues nëse kjo do të ishte e vërtetë, Ëickramasinghe thjesht nuk ka prova për të mbështetur pretendimet e tij, tha Lau.
“Është një nga ato raste kur pretendimet e jashtëzakonshme kërkojnë prova të jashtëzakonshme,” tha Lau për Space.com.
“Edhe pse është një ide interesante, ne thjesht nuk kemi ndonjë arsye ta pranojmë atë ide tani.
“Unë mendoj se është e rëndësishme që shkencëtarët të theksojnë pseudoshkencëtarët ose shkencën e keqe,” shtoi Lau.
“Nëse kjo do të ishte e vërtetë, do të ishte e shkëlqyeshme, por ne thjesht nuk mund ta lejojmë veten të hidhemi në përfundimin e ndjerë , pa bërë kujdesin tonë të duhur si shkencëtarë
3.
Përhapja e koronavirusit tronditi industrinë e hapësirës. Këtu janë efektet e deritanishme.Për më tepër, nga ato që dimë për koronavirusin e ri, të quajtur SARS-CoV-2, përputhet me ato që dimë për viruset tokësore. Virusi është përgjegjës për sëmundjen COVID-19, e cila ka infektuar më shumë se 187,000 njerëz globalisht, sipas Neë York Times.
“Nëse kjo gjë kishte një lloj të ndryshëm biomekule në të që është e ndryshme nga jeta siç e njohim ne,” tha Lau, atëherë mund të ketë arsye për të hetuar nëse virusi kishte origjinë jashtëtokësore.
Megjithatë, edhe në atë rast, mund të ketë shpjegime tokësore, shtoi ai.
Pretendimi i Ëickramasinghe lidhet me teorinë e panspermisë, një teori e gjatë, por jo e vërtetuar ,që paraqet që jeta në Tokë lindi me ndihmën e mikroorganizmave dhe materialit biologjik nga hapësira e jashtme, tha Lau.
Dhe ndërsa ende nuk ka prova konkrete që panspermia ka ndodhur këtu në Tokë ose është madje e mundur, teorikisht, mund të ndodhë, tha ai.
Teorikisht, materialet biologjike mund të mbijetojnë në një shkëmb hapësinor, të shtrihen në gjumë dhe të vazhdojnë të mbijetojnë nëse do të mbroheshin siç duhet nga rrezatimi në hapësirë dhe të mbijetojnë procesin e ndikimit në tokë, tha Lau, duke përmendur se shkencëtarët kanë gjetur molekula organike siç janë aminoacidet brenda meteoritëve. Sidoqoftë, përkundër këtyre mundësive teorike, nuk ka asnjë provë të besueshme, që të tregojë se koronavirusi i ri erdhi nga hapësira e jashtme, shtoi ai.
4.
Kush është :Nalin Chandra Ëickramasinghe (lindur më 20 janar 1939) është një matematikan britanik, astronom dhe astrobiolog i etnisë sinhalese, i lindur nëSri Lanka. Interesat e tij kërkimore përfshijnë mediumin ndëryjor, astronominë infra të kuqe, teorinë e shpërndarjes së dritës, aplikimet e fizikës me gjendje të ngurtë në astronomi, Sistemi Diellor i hershëm, kometat, astrokimi, origjina e jetës dhe astrobiologjia. Një student dhe bashkëpunëtor i Fred Hoyle, dyshja punuan së bashku për mbi 40 vjet si përkrahës me ndikim të panspermisë. Në 1974 ata propozuan hipotezën se disa pluhur në hapësirën ndër yjore ishin kryesisht organike, që më vonë u vërtetuan se ishin të sakta. [
Hoyle dhe Ëickramasinghe kanë avancuar argumentin se shpërthime të ndryshme sëmundjesh në Tokë janë me origjinë jashtëtokësore, përfshirë pandeminë e gripit të vitit 1918 dhe shpërthime të caktuara të poliomielitit dhe sëmundjes së lopës së çmendur. Për pandeminë e gripit të vitit 1918 ata hipotezuan se pluhuri tregtar solli virusin në Tokë njëkohësisht në vende të shumta – një pamje pothuajse e hedhur poshtë nga ekspertë të kësaj pandemie. Pretendimet që lidhin sëmundjen tokësore dhe patogjenet jashtëtokësore janë hedhur poshtë nga komuniteti shkencor.
Ëickramasinghe ka shkruar më shumë se 30 libra rreth astrofizikës dhe temave të lidhura ,ai ka bërë paraqitje në radio, televizion dhe film, dhe ai shkruan bloge dhe artikuj në internet. Ai është shfaqur në BBC Horizon, UK Channel 5 dhe Historia Channel. Ai u shfaq në programin e Discovery Channel të vitit 2013 “Shi i Kuq”. Ai ka një shoqatë me Daisaku Ikeda, presidenti i sektit budist Soka Gakkai International, që çoi në botimin e një dialogu me të, së pari në japonisht dhe më vonë në anglisht, me temën Hapësira dhe Jeta e Përjetshme.