Këshillat e OBSH-së për shëndetin mendor të popullsisë së përgjithshme gjatë pandemisë COVID-19

03.04.2020 18:19:32

Në janar të vitit 2020 Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) shpalli shpërthimin e një koronavirusi të ri, COVID-19. Ndërsa në mars, OBSH bëri vlerësimin se COVID-19 mund të konsiderohet pandemi.

OBSH-ja dhe autoritetet publike shëndetësore po përpiqen të kontrollojnë shpërthimin e këtij virusi, megjithatë kjo situatë po krijon stres në popullsi. Për këtë arsze departamenti i shëndetit mendor të OBSH-së ka krijuar disa këshilla për targetgrupe të caktuara. Fokusi.org do të transmetojë më poshtë këto këshilla.

Mesazhi i OBSH-së për popullsinë e përgjithshme:

  • COVID-19 ka prekur njerëz nga shumë shtete, në shumë rajone gjeografike. Kur iu referoheni personave me COVID-19, mos e lidhni sëmundjen me ndonjë etni ose kombësi të veçantë. Jini empatikë për të gjithë ata që preken,në vendin tuaj dhe në çdo vend tjetër. Njerëzit që janë të prekur nga COVID-19 nuk kanë bërë asgjë të gabuar, dhe ata meritojnë mbështetjen, dhembshurinë dhe mirësinë tonë.
  • Mos u referoni personave me sëmundje si “raste COVID-19”, “viktima” “familje COVID-19” ose “I sëmurë”. Ata janë “njerëz që kanë COVID-19”, “njerëz që trajtohen nga COVID-19 ”, ose“ njerëz që po shërohen nga COVID-19 ”, dhe pasi të shërohen nga COVID-19 jeta e tyre do të vazhdojë me punët e tyre, familjet dhe të dashurit e tyre. Është e rëndësishme të ndash një person nga të paturit e një identiteti të përcaktuar nga COVID-19, në mënyrë që të zvogëlojë stigmën.
  •  Minimizoni shikimin, leximin ose dëgjimin e lajmeve rreth COVID-19 që ju bën të ndiheni në ankth ose i stresuar; kërkoni informacione vetëm nga burime të besueshme dhe kryesisht në mënyrë që të merrni hapa praktikë për të përgatitur planet tuaja dhe për të mbrojtur veten dhe të dashurit. Kërkoni azhurnime informacioni në kohë specifike gjatë ditës, një ose dy herë. Rryma e papritur dhe gati e vazhdueshme e raporteve të lajmeve në lidhje me një shpërthim mund të bëjë që dikush të ndjehet i shqetësuar. Merrni faktet, jo thashethemet dhe dezinformatat. Mblidhni informacione në intervale të rregullta nga faqja e internetit e OBSH-së dhe platformat e autoriteteve të shëndetësisë lokale për t’ju ndihmuar të dalloni faktet nga thashethemet. Faktet mund të ndihmojnë për të minimizuar frikën.
  •  Mbroni veten dhe jini mbështetës ndaj të tjerëve. Ndihma për të tjerët në kohën e nevojës mund të sjellë dobi si për personin që merr mbështetje dhe ndihmësin. Për shembull, kontrolloni me telefon fqinjët ose njerëz në komunitetin tuaj që mund të kenë nevojë për ndihmë shtesë. Duke bashkëpunuar mund të ndihmojmë në krijimin e një situate më të mirë për të luftuar COVID-19.
  • Gjeni mundësi për të përhapur histori pozitive dhe shpresëdhënëse dhe imazhe pozitive të njerëzve lokalë që kanë përjetuar COVID-19. Për shembull, histori të njerëzve që janë rikuperuar ose që kanë mbështetur një person të dashur që ka përjetuar COVID-19 dhe janë të gatshëm të ndajnë përvojën e tyre.
  • Nderoni kujdestarët dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor që mbështesin njerëzit e prekur me COVID-19 në komunitetitn tuaj. Theksoni rolin që ata luajnë në shpëtimin e jetës dhe ruajtjen e të dashurit tuaj./fokusi.org/