Kosovës i duhen institucione të shëndosha?!

10.11.2019 22:10:47
Nga Skënder MULLIQI 
Frika , mos siguria , mos besimi ne institucione… ishin temat që më së shumti u lakaun në shkrime dhe debate të ndryshme. Qytetaret një kohë kishin frikë të deklaronin së po vjedhën, po kushtëzohen e shumë çka tjetër.Kjo nuk zgjati pak , por që shumë vjet njeriun tonë e përcolli fati i keq .Shumë zgjati që të shkëputemi nga heshtja e cila na kushtoi shumë. Qyetetarët nuk pat kush ti mbrojë , së ata që ishin të thirrur për këtë punë, krijuan rehati për vete,për familje dhe për militantë partiakë.Klasës politike i mungojë dija, përgjegjësia dhe morali politik. “Okupuan” çdo sistem të jetës dhe të punës. Edhe pas 20 vitësh të pluralizmit, nuk kemi shëndetësi si duhet,kemi arsim të nivelit katastrofalë…U bë tashmë e ditur së nuk kemi institucione të shëndosha, dhe së ishte momenti i fundit që të bëhën ndryshime pozitive .Kjo ndodhi më zgjedhjet e radhës të jashtëzakonshme të kushtueshme , e më të cilat tashmë jemi mësuar.Qeveria e re e ka rastin që këto lojëra politike dhe të keqijat e natyrave tjera,të stopohen njeherë e përgjithmonë. Na munguan rezultatet pozitive, na mungojë standardi i nivelit të Evropës, që ka mundur të bëhët. Qytetarët tanë më të drejtë presin politika të mira ekonomike,si dhe hapa konkret për të dalë nga kriza e përgjithshme. Ka ardhur koha që përditshëmria jonë në punë, dhe në jetë të bëhët shumë më e lumtur, të hapën përspektiva të reja, që të jetojmë këtu , e jo të largohemi nga Kosova.Të krijojmë shoqëri të shëndosh në pikëpamje morale e kombëtare.Të kthehet pasuria shoqërore nga ata që në menyrë të paligjshme e përvetësuan. Të krijojmë sisteme të cilat do të funkcionojnë në mënyre efikase .Të kthehet përgjegjësia për secilin pa marr parasysh pozitën që e ka në shoqëri.Mjaftë u përballëm më afera korruptive .Shumë gjatë kemi mbetur i vetmi shtet në Evropë pa liberalizim vizash…Frika për rë ardhmën, jeta e keqe për shumicën, nuk do të hiqen, nese nuk kthehet besimi i humbur në institucione të shtetit, dhe nese të gjithë keqëbëresit nuk largohen nga vendimarrja…