Ky është vendi me njerëzit më dembelë në tokë

17.07.2017 12:24:27

Hong Kong është gjetur të jetë vendi më “aktiv” në tokë. Gjeni se cili është më së paku aktiv.

Në një botim në Nature, shkencëtarët nga Stanford University përdorën 68 milionë ditë minuta me vlerë,  për të matur së cili nga vendet e botës bënte më shumë hapa në ditë.

Në krye ishin njerëzit e Hong Kong-ut, më një mesatare prej 6.880 hapa në ditë.

Indonezianët vijnë me më pak, duke udhëtuar me vetëm 3.513 në ditë.

 

Të dhënat erdhën nga mbi 700,000 njerëzit duke përdorur aplikacionin Argus që monitoron aktivitetet në përmes telefonave të mençur.

Brits mori një mesatare prej 5.444 hapa në ditë.

Scott Delp, një profesor i bioinxhinierisë i përfshirë në histori, i tha BBC:

“Studimi është 1,000 herë më i madh se çdo studim paraprak mbi lëvizjen e njeriut. Janë bërë pyetësorë  të mrekullueshëm, por studimi ynë i ri ofron të dhëna nga më shumë vende, shumë subjekte më shumë, dhe gjurmët e aktivitetit të njerëzve në baza të vazhdueshme. Ky hap derën për mënyra të reja të të bërit shkencë në një shkallë shumë më të madhe se ne kemi qenë në gjendje për të bërë përpara.”

“Pabarazia e Aktivitetit’

Studiuesit gjetën se shënjuesi më i madh i obezitetit nuk lidhej me atë se sa dembel ishte një vend i tërë, por se sa ishte hendeku në mes “të fortit” dhe “të dobëtit”.

Delp shpjegoi duke tërhequr një krahasim me pabarazinë e të ardhurave.

“Nëse ju mendoni për disa njerëz në një vend si ‘aktivitet të pasur’ dhe të tjerë si ‘aktivitet të varfër,’ madhësia e hendekut mes tyre është një tregues i fortë i niveleve të obezitetit në atë shoqëri.”

Një tjetër shkencëtar në projektin Jure Leskovec komentoi në ‘pabarazinë e aktivitetit “i cili në mënyrë disproporcionale preku gratë.

“Kur i pabarazia e aktivitetit është e madhe, aktiviteti i grave është reduktuar dramatikisht shumë më tepër se aktiviteti i meshkujve, dhe kështu lidhjet negative në trashje mund të ndikojnë tek gratë në masë të madhe.”