Mark Z. Baftiaj: PSHDK një lëvizje kombëtare apo parti politike?

Ky viti do jete vite i krizave dhe konflikteve në Ballkanin Perëndimor, dhe çdo herë kur shqiptarët e Kosovës janë në prag të konfliktit me serbët PSHDK behet ure midis Perëndimit dhe Kosovës. Në vjet 90-ta kur vendi filloi levizjen per liri PSHDK-ja dhe LDK-ja e Ibrahim Rugoves bërë qe faktori ndërkombëtar të ndryshon rrjedhën e historisë tone.

PSHDK ka shtuare aktivitetin politik në Perëndim, keto vitet e fundit kanë gjeture mbështetjen nga partit simotra në BE. Demokristianetë shqiptare kanë gjeture mbeshtetje ne keshillin e Evropës dhe Parlamentin Evropian.

PSHDK ështe çelësi i Lëvizjes Evropiane në Kosovë, takimet shpeshta te PSHDK-së me partite simotra kanë shendërruare PSHDK.në në adresen kryesore politike per partitë e qendrës djathete ne perëndim.

PSHDK në Kosovë është në një situatë të vështirë politike, koalicioni me Thaçin dhe PDK-në në atë kohë ishte një akt i “gabuar”, pasi elektorati i PSHDK ka vlera kombëtare dhe raportet e Thaçit me Erdogani, si dhe kerkesat për te ndryshuare historin tone kombtare bene qe PSHDK sot mos te jete parti parlamentare.

PDK-ja dhe z. Vesel bëhen ndryshime dhe PSHDK u faktorizua duke merre pjese në qeverinë e Isa Mustafës dhe atë dy pozita. Duket se PSHDK-ja janë mobilizuare pasi Zevenc/ministri Emanuel Demaj pati disa takim me CVP dhe i bëri një ftesë për të vizituar Kosovën kesaj partie. CVP u përgjigjen pozitivisht dhe ata do të vizitojë me 27-28-29 mars.

Ftesë për takimi PSHDK-se i erdhen nga eurodeputetët demokristian në Bruksel. PSHDK këto dite mori ftese nga CVP-së për të marrë pjesë në Konventen e Partisë Kristëjan Popullore te Zvicrres më 28 janar. Axhenda politike e PSHDK-se është e ngjeshur dhe si rezultat i krizës aktuale ne vende dhe rajon kishim arrestimin e Gjeneralit Ramush Haradinajt, luften psikologjike që po e ushtron serbia mbi qytetaret Kosovës etj.

PSHDK-ja këkojm qe Kosova te jete pjese ne familjen e madhe evropiane kërkon nga BE që të na ofron prespektivë ne ekonomi politike kulture per siguri…. Gjithë miqtë tanë në Perëndim dhe në SHBA kane obligim morale qe ti ndalin turrin agresionit kulturore dhe shkatrrimit te ekonomis se kosoves.

PSHDK u ftua nga CVP Bern, ku u mirëprit ngrohtësisht nga presidentit Alec GREFFI dhe drejtor për siguri Reto Nauser delegacioni i PSHDK-se u udheheq nga aktivistit e qeshtjes kombtare Nue Nuo Agustin Grabanic dhe Anton Dedaj.