Pothuajse fuqi e pakufizuar për Boris Johnson

13.12.2019 12:35:22

Londër, 13 dhjetor 2019

Nata në të cilën u vendos gjithçka
Partia e Punës Britanike nën udhëheqjen e Jeremy Corbyn ka tërhequr rezultatin e saj më të keq të zgjedhjeve që nga Lufta e Dytë Botërore. Kryeministri Boris Johnson do të drejtojë grupin më të fortë konservator që nga viti 1987. Ai tani ka fuqi të pakufizuar.

Mandati për Brexit
Johnson, i cili u rizgjodh me lehtësi në elektoratin e tij jashtë Londrës, tani ka një mandat të qartë për të zbatuar Brexit-in e tij. Ai dëshironte të sillte legjislacionin në Dhomën e Komuneve para Krishtlindjes, që të tërhiqej zyrtarisht më 31 janar, tha ai në Uxbridge.

Më pas, fillojnë bisedimet me BE për një marrëveshje përfundimtare tregtare. Këto, sipas Johnson, duhet të përfundojnë deri në fund të vitit, i cili megjithatë dyshohet në Bruksel.

Topografia e re politike
Rezultati i saktë përfundimtar është pothuajse i sigurt, por rezultatet e numëruara konfirmojnë sondazhin e votuesve nga mbrëmja më parë kryesisht. Johnson mund të presë 362 vende, të cilat do të ishin mbi dyzet më shumë sesa i duheshin për shumicën absolute. Puna, nga ana tjetër, do të humbiste gjashtëdhjetë vende dhe do të binte përsëri në rreth 203.

Këto humbje janë kryesisht në veriun anglez, në anglisht Mittelland, në Skoci dhe në Uellsin e Veriut. Tories pushtuan mandatet në qytetet e vjetra, shpesh ish-industriale dhe minierat, të cilat kishin zgjedhur vazhdimisht Punën për dekada. Humbjet e punës ishin dukshëm më të larta se fitimet konservatore. Shpesh, këto zona elektorale votuan për Brexit.

Boris, quo vadis?
Jeremy Corbyn, duke fajësuar pjesën më të madhe të Partisë së Punës për fajësimin e partisë së tij për performancën e tij të dobët, njoftoi se ai do të mbetet lideri i partisë për një periudhë reflektuese kalimtare. Udhëheqësi i Demokratëve Liberal Jo Swinson humbi vendin e saj Skocez; gjithashtu drejtuesi i DUP-it të Irlandës Veriore, Nigel Dodds. Por pyetja e ndezur e këtij rezultati të qartë të zgjedhjeve mbetet pa përgjigje: çfarë drejtimi do të marrë qeveria e re?

Dy faktorë tregojnë për një politikë më të butë. Së pari, Johnson nuk mbështetet më në mbështetjen e “Brexiteers” të ashpër, të tërbuar në radhët e tij. Nga ana tjetër, ai duhet të marrë parasysh dëshirat e zgjedhësve të tij të rinj – ata duan një shtet të dashur, të madh, në dallim nga preferencat e krahut të djathtë të Tories, i cili përfaqësohet dukshëm në qeverinë aktuale.

Rifreskim për nacionalistët
Toret e Boris Johnson qëndrojnë për nacionalizmin anglez, i cili ishte përgjegjës për Brexit. Në një imazh pasqyre, SNP Socialdemokrate, nacionalistët skocezë, triumfuan mbi 50 nga 59 vendet skoceze. Ata e interpretojnë këtë si një mandat kundër Brexit dhe për pavarësi.

Edhe në Irlandën Veriore, kjo prirje drejt copëzimit është e demonstrueshme: për herë të parë që nga ndarja e Irlandës, sindikalistët pro-britanikë, protestantë do të përfaqësojnë vetëm një pakicë të zonave elektorale të Irlandës Veriore; Nacionalistët irlandezë që mbështesin ribashkimin me Republikën e Irlandës janë rritur. Mbretëria e Bashkuar, e cila tani po përgatitet të largohet nga BE, është bërë më e brishtë.

Pergaditi: Sylejman Morina