Salih Çekaj ishte institucionalist, vizionar dhe atdhetar i përkushtuar

19.04.2019 12:26:04

Salih Qekaj ushtaraku, komandanti i cili u n,grit mbi personalen per interesa te perbashketa shteterore dhe qlirimtare, shkriu grupin e vete ne kuader te Ministrise se Mbrojtjes te Republikes se Kosoves dhe i pari ju bashkangjit kol Ahmet Krasniqit Ministrit te pare te luftes te MBRK-se, pra Forcave te Armatosura te Republikes se Kosoves FARK-kut.

Shkruan major Nazif Ramabaja

Ne njëzet vjetorin e renjes se komandantit Salih Qekaj, pra ne kete dite kujtojme dhe perkujtojme figuren e ndritur te tije duke qene mirenjohes dhe falemnderues per gjithqka qe beri per ne dhe gjeneratate ardhshme.

Salihu ishte dhe betet figura me madhore dhe shume dimenzionale me meritat e tija te larta politiko-ushtarake per qlirimin e Kosoves.

Hero Salihu gjitmon ne qdo kohe dhe moment ishte dhe gjindej aty ku duhej, pra ishte i pari ne organizim, pjesemarrje, planifikim, pra eshte protagonisti i te gjitha ngjarjeve te cilat e deteminojne dhe percaktojne periudhen e para dhe gjate luftes.

Salihu iste vares i komandantit kolonel Tahir Zemaj ne Brigaden 134-te, te cilit i qenroje besnik deri ne fund dhe s`bashku me Agim Ramadanin me te cilin bashkerenditi, kordinoj dhe planifikoj te gjitha operacionet lu ftarake ne pergjithesi e ne veqanti betejen e Koshares me te cilen beteje hyne ne histirine me te re te Kosoves, per te mbetur aty pergjithmone.

I heshtur, por punetor i vyeshem dhe ushtarak i shkathet e guximtar i priu grupeve te para guerile per aftesimin dhe pergatitjet e para ne shtetin ame dhe ne vazhdimesi i rezistoi pushtuesit dhe okupatorit duke ja bere me dije se ketije vendi dhe trulli do i dalim vete zot, duke bere pregatitjet per nji faze perfundimtare e cila quhej lufta per qlirimin e popullit dhe teritorit te okupuar.

Salih Qekaj perveq figures se juristit, politikanit, prinderit, kolegut ai ishte nji ushtarak i shkelqyer ku me idete dhe pergatitjen e tije shkollore beri qe strukturat qe komandonte tju ngriste moralin deri ne ate shkalle sa qe kush s’mendonte per vete, por per lirine dhe qlirimin e vendit e cila ishte ne rruge e siper.

Salihu ishte pjesemarres dhe protagonist i dy betejave te njohura kombetarisht dhe nderkombetarisht asaj te Loxhes dhe Koshares, i cili me aktivitetet dhe aftesite e tija moralo-politike dhe komanduese beri qe liria e sotme te lidhet dhe identifikohet me kete emer, pra me emrin e Salih Qekajt.

Salihu ishte institucionalist i kalitur dhe i pa zevendesueshen, por qe jo rralle ishte kritike ndaj individve dhe proqeseve neper te cilat kalonte vendi, i vendosur ne qellimin e percaktuar, por qe donte me doemos qe organizimi ushtarak te beheje ne menyre profesionale dhe nga te dijshmit duke u unifikuar dhe bashkuar per qellimin e perbashket, e jo kursesi lufta te behet nga individet dhe grupet te cilat kishin qellin denigrues, perqares duke e vene ne rend te pare pushtetin e jo shtetin.

Te gjithe ata te cilet e njohin figuren e heroit Salih Qekaj me afer sikur qe une pata rastin ta njohe, te bashkepunoj dhe bashkeluftoj me te do te pajtohen me konstatimin tim se ai ishte i veqante, unikal i pa zevendesueshem dhe eshte veshtire te krahasohet apo gjindet nji figure me tipare dhe karakter te njejte si Salihu, me fjale tjera figura e tije shumedimenzionale eshte unikale.

Vendisshmeria dhe percaktimi i Salihut per mos te qendruar duarkryq dhe organizimi i tije politik e ushtarak tregon figuren e qarte te nji vizionari dhe atedhetari per tju dale ne balle proqeseve udhehequr ato dhe kurorezuar me sukses, por ja qe nuk e pati fatin te vazhdoje t`ju prije atyre proqeseve sepse u flijua dhe ra ne alltarin e lirise per te mos vdekur kurre.

Komandanti i Koshares Salih Qekaj do te jete ne mendje dhe zemrat e qdo atedhetari e sidomos do jete shembull per gjeneratat e ardhshme te cilat do e mesojne dhe njohin punen, vepromtarine dhe aktivitetin e tije politik e ushtarak nepermes vepres se tije.

LIRIA do te ishte me e vonshme pa vepren e Salihut, zoti e bekoft heroin Salih dhe familjen Qekaj.