Shqipëri/ Olsian Çela:Kemi qenë të ashpër vetëm me shtresat e dobëta, thellojmë problemet sociale

13.11.2019 16:15:12

Olsian Çela kandidati i tretë në garën për postin e Prokurorit të Përgjithshëm ka prezantuar sot në KLP platformën e tij për drejtimin e organit të akuzës.

Në përgjigje të zv/kryetarit të KLP lidhur me problematikën në politikat e paefektshme penale, Çela tha se ligji dhe morali duhet të shkojnë përherë bashkë.

“Prokuroria duhet të ketë një vizion në shoqëri jo vetëm masë të ashpër, vete kodi të lejon të zbatosh si duhet, mos jemi ekstrem, ajo që kam propozuar është kryerja e një studimi mbi efektet që ka hetimi penal. efektet parandaluese, sa na kanë ndihmuar” u shpreh Çela ndërsa pohoi me keqardhje se më të ashpër politikat penale kanë qene me shtresat e dobëta.

“Këto problematika nuk i shoh vetëm brenda Prokurorisë, por më gjerë, në tërësinë e përgjigjeve që ka shteti ndaj kriminalitetit. Do të doja të ngriheshin probleme nga kushdo, të thonë pse kriminaliteti është në rritje, pse s’kanë efekt masat që ne marrim. Problemet shtrihen përtej se gjykata e prokuroria. Unë dëgjoj vetëm ashpërsim dënimesh, po ai i kemi krahasuar ato me vendet e BE?

Na kanë dhënë këto masa rezultatet e pritura, a mendohet që këto masa ekstreme cfarë pasojash shkaktojnë te familjet e atyre që izolohen.A mendojmë që ai njeriu që ka shkuar në burg, ka punë, familje fëmijë që mbeten pa mbështetje. si do jetojnë, cdo bëjnë për të dënuar. Ligjet penale nuk duhet te cënojnë familjen.Me keqardhje më duhet të pranoj se të ashpër kemi qenë me shtresat e dobëta,por kështu thellojmë problemet sociale, përgatisim breza të rinj që nesër janë fidanishte krimi. Prokuroria duhet të ketë një vizion në shoqëri jo vetëm masë të ashpër, vete kodi të lejon të zbatosh si duhet, mos jemi ekstrem, ajo që kam propozuar është kryerja e një studimi mbi efektet që ka hetimi penal. efektet parandaluese, sa na kanë ndihmuar. Ligji dhe morali duhet të shkojnë përherë bashkë dhe kjo më pas pasqyrohet në mënyrën se si prokurori përgjithshëm ndërvepron me institucionet e tjera.” u shpreh Çela” – tha ndër të tjera Çela.