Shqiptaret dhe Gjuha Shqipe janë pellazge-ilire

19.09.2018 09:17:59

Nga Luan Lumeka Kalana

Ndër të parët dhe më të lashtët në Ballkan e në Europe, para 2000 vjetesh ,para helen greke, por edhe nga ardhja e sllaveve në Ballkan.”..
-Si Mësues i Gjuhës Shipe, dhe studjues i mirefillte, i Fjaleve të rralla e të vjetra të shqipës në Trevenë të  Devollit, rreth tridhjet vjet, nga dokumenta historike dhe gjuhësore, dhe nga dëshmi të gjalla nga goja e popullit autokton, nga e folura e vjetër dialektore e Devollit, gjuhë “përkedhelese”e toskërishtes dhe një nder bazat e gjuhës letare kombetare shqipe, kam dale me konkluzionen e mesipërme,që i citoj në titull.
-Mjafton ti hedhesh një sy titujve të librave dhe studimet më poshtme të Librave,do të arish në sintezën e e përmbajtjes se tyre.
– Këto përfundime dhe konkluzione të miat, Teza te vërteta shkencore, larg pasionëve subjektive nacionaliste dhe në kundershti me teorite hipotezat e shpikura jo shkëncore të pa argumnetuara, të studjuesve greko -sllavedhe anti kombetare, të mbeshtetur dhe nga disa studiues shqiptare “filo” geke e sllave. Arvanitasit, Camët janë shqiptarë autoktonë, grekët janë të ardhur në Greqi. Greqia ka qëne, Pellazgji-Iliri, Shqiperi, edhe më tej në Ballkan e në Europe, shqiptaret kanë qënë të parët. Studimet e fundit, dokumentate gjetura e të pareklamuara, do të trondisin botën se shpejti, dhe nuk do gjehete fjalë, që Shipëria të futet e të pranohet në Europë, por Europa duhet të paranohet nga Shqipëria, si për të qeshur, por më se e besueshme dhe vëretetë. Le t’ia lëmë kohës dhe studusiesve, fjalëne e thënë.
Më është dashur edhe të dëbatoj, gojor dhe me leksione ,dhe më hulumtime, më argumeta shkëncore, të pohoj dhe të bind “kundërshtaret”e të vërtetën shkencore për Shipërine dhe gjuhën shipe, si të parët e vendit në Europe dhe në botë, qe shqipja e vejetër Pellazgo -Ilire, ka gjurmë dhe flitet edhe sot nga fise të vjetra që nga Uralet e deri në Indi.
Këto rezulicione i kam hedhur edhe në internet të plota, fragmnete në facebook dhe të botura në librat e mij të fundit, kryesisht “PRELUD KRENARIE-mozaik letrar”,me nën titullin ‘Shqipëria prelud i Europes ” 2016.
-Nuk desha të përsëris ato me qindra dokumenta e më mijra faqe dëshmitare të studjuesve e të historianeve, por thjesht të rithkesoj ,përfundimin logjik, të vërtetën absolute shkencore se :
-“Shqiperia dhe shqipetaret janë Pellazge-Iliret e lashtë e të paret në Ballkan e në Europe, dhe se Gjuha Shipe, është gjuha e përendive dhe kozmosit”-

Hulumtim e Konkluzione edhe nga studimi i librave shkëncore shqip dhe në anglisht, të Biblotekës time përsonale familjare, Florida SHBA.(shih foton e poshtme)
Librat:
1-Mathieu Arif-prof.shqiptaro-francez”SHQIPERIA-Odisea enje populli para helen”-2003.
2-Aristidh Kola-studius arvanitas- “Gjuha e Perendive”-Pellazget dhane Qyteterimin.
3-Spiro Kondo-studius gjuhetar korcar,”Shqipetaret dhe problemi Pellazg” 1962
4-Elena Kocaqi-Historiane-“Roli Pellazgo-Ilir”-ne krijimn e kombeve.
5-Agron Dalipaj-gjuhetar “Gjuha Kozmike”-gjuha shqipe.
6-HERODOTI-fillozof i antikitetit grek-“Pellazget dhe Iliret-Enciklopedia universale”-2009-nga Robert B.Strassler
7-Niko Stylo-studiues Historia e shenjte e Arvaniteve”-2004
8-Altin Kocaqi-historian,”Dokumente Historiko-Gjuhesore”-2013
-e te tjera.
-P.s.-Falenderim publik, Mikun dhe kolegun tim devolli,profe. e matematikes ,studjuesin e aposionuar te historise dhe gjuhes Shqipe,z.Iliaz Demolli, për dergesen dhe dhuraten e disa librave shkencore si dhe “asintecen” familjare te djalit tim,nje lexues i rregullt i librave ne aglisht,me “oponencen “e tyre, ,evidentojme këto të vërteta shkëncore për Historinë e Shqipërisë dhe gjuhën kombëtare shqipe, prejardhjen nga pellazgo-ilire.

Fotografia e Luan Lumeka Kalana