Shqiptarët kanë të drejtë legjitime për t`u zhdukur përfundimisht, askush nuk i pengon

02.11.2019 00:29:47

Nga Aurel Dasareti*

Nuk po kërkoj grindje apo konfrontim. Por unë vlerësoj të vërtetën dhe qartësinë. Ndonjëherë, ai kombinim rezulton të jetë i ndezshëm. S`ka gjë më të keqe, më të egër e më mizore në një vend, sesa kur ca këlysh të dal nga kopeja e majmunëve sundojnë mbi një tufë tutkunësh mendjetrashë që nuk janë në gjendje t`i dalën zot vetes. Asgjë nuk është më e dëmshme për një qenie njerëzore sesa mungesa e rezistencës. 

***

Regjimi i xhaxhit ishte i tmerruar. Nga fundi, ai u përpoq të paraqitej demokratik dhe të krijoj përshtypjen se Shqipëria përfundimisht do të garantonte të drejtat politike dhe liritë civile, mirëqenien, ndërsa ndërpreu dhe ndëshkoi rëndë çdo opozitë që mund të mobilizonte mbështetje të mjaftueshme për të ndryshuar regjimin.

***

Shtet i shembur- Nuk është në gjendje për të kryer dy funksionet themelore si një shtet sovran kombëtar: Ai ka humbur autoritetin mbi territorin e saj dhe njerëzit e saj, dhe nuk mund të mbrojë kufijtë e saj kombëtar.

***

Kohezioni (forca e bashkimit)  është gur, ndarja është rërë.

Shqiptaria nuk do të mbijetoj nëse sa më shpejt nuk e pastrojmë oborrin nga kalbësirat dhe nuk ribashkohen trojet, sepse jemi të rrethuar nga armiqtë shekullor, pushtues të tokave tona, ardhacak të shekullit VIII që i bashkon interesi kolonialist dhe urrejtja e egër ndaj nesh. Sikur shteti amë (londinez) të ishte në rregull, situata do të ishte më e mirë edhe për të gjitha trojet jashtë kufirit të imponuar, por ajo është kapur tërësisht prej harbutit më të madh të historisë tonë, harbut që për budallallëqet dhe pisllëqet ia kalon edhe xhaxhit të ndjerë.

Krye-harbuti duhet të thoshte: “Unë kam hyrë në një rrugë të verbër. Askush nuk është më i madh se kombi.” Dhe të tërhiqet, bashkarish me tufën e bagëtive që e votojnë dhe shoqërojnë. Por ama, ai vuan nga Çrregullimi dramatik i Personalitetit, që përkeqësohet nën ndikimin e dehësve-drogës. Ditë e natë, me zemrën dhe trupin, ëndërron një dashuri të madhe, në një përqafim të pandërprerë, në kënaqësi dhe dehje. Në një numër të çrregullimeve mendore, impulsiviteti mund të ndodhë në atë masë që krijon dëmtim funksional social, të ashtuquajturin dështim të kontrollit të impulsit. Shembuj janë reagimet maniake…

Shqiptarët ndjejnë një zemërim të thellë ndaj këtij klouni të vrazhdë dhe turmës së tij prej rrugaçësh, që i kanë sjellë vështirësitë dhe të këqijat më të mëdha këtij kombi në këto 100 vjetët e fundit.

Shqiptarët nuk do të kishin shumë telashe për ta ndaluar atë, nëse qëndrojnë të bashkuar kundrejt këtij kanceri të pashërueshëm – që assesi nuk tërhiqet pa një zbutje kurrizi.

Nëse keni një qelizë kanceri, para se kanceri fillon të përhapet, ju duhet të përdorni kimioterapinë ose vdisni.

Shqipëria është kapur tërësisht nga ky kloun injorant i mbushur me morra, prandaj ecën me brekushe dhe atlete, ashtu që ja mbath me vrap kur e kafshojnë.

***

Një burrë hyri një në farmaci dhe kërkoi të blejë pluhur morrash. Farmacisti e derdhi atë në një qese të vogël.

Atëherë burri tha: – Por, si t’i bëj morrat të marrin pluhur?

Farmacisti mendoi se ishte një pyetje budallaqe, kështu që donte të bënte pak shaka me burrin:

  • Epo, njeriu im i mirë, ti e merr kafshën e vogël midis gishtit të madh dhe gishtit tregues, i detyron morrat ta hapin gojën dhe e lëshon një kokërr.
  • Po, por nëse i mbani morrat ashtu, a nuk është më thjesht t`i shtypim?
  • Kjo vlen gjithashtu, – tha farmacisti.

***

Unë qëndroj me ngarkesë dhe frakturë me ju të gjithë; në luftën për të drejtat, lirinë dhe prosperitetin në trojet tona pellazge/ilire/arbërore. Unë qëndroj për t’i sjellë të gjithë kriminelët e korruptuar para drejtësisë. Unë qëndroj për 100 vjet të shkeljes së të drejtave dhe dinjitetit themelor të shqiptarëve. Luftoje frikën dhe bashkoju luftës.

Gjëja më e rëndësishme është që një emër i ri do të qëndrojë për një fillim të ri, ku mund të lirohesh nga bletaria (zgjua) e vjetër.

***

Disa muaj më parë, një i afërm nga Mirdita më tha: “Sot do të festojmë, por do të vazhdojmë luftën kundër sistemit të kalbur, të korruptuar politik këtu. Ky është një lloj revolucioni. Jam rritur nga frika e autoriteteve, por sot kemi dëshmuar se protestat funksionojnë. Ne i konsiderojmë përgjegjës politik-bërësit e korruptuar kriminelë injorantë antikombëtarë.”

Njerëzit kanë fuqi nëse qëndrojnë së bashku dhe dalin në rrugë.

***

Dështakëve, një udhëzim- Mos harroni Rregullin e Maleve: Ktheu prapa me kohë, nuk është turp të kthehesh. Të jesh gjatë gjithë rrugës drejt maleve është egoizëm. Nëse ke ngecur ose humbur në stuhi, të tjerët mund të rrezikojnë jetën e tyre për t’ju shpëtuar.

***

E ardhmja nuk ndërton veten, është e kaluara që ndërton të ardhmen, dhe ne jemi e ardhmja e së kaluarës.

Puna që funksionon, është ajo që bëhet nga duar te afta, e udhëhequr nga një tru i qartë dhe e frymëzuar nga një zemër e patrembur.

*Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike (dasaretiaurel@yahoo.com.au)