Tri opcione vdekjepruse për Kosoven

05.05.2019 10:42:24

Nga Sadik Vrajolli

Ndarja e Kosoves ne baza etnike kusht i Serbise për njohjen e pavarsisë se Kosoves .

Protagonist i këtije opcioni është Aleksander Vuçiq të marr (çkoq) çka tç muej në këmbim të  njohjës se Kosoves . Këtë opcion e akeceptoi me ca korigjime te kufijve kryetari Hashim Thaqi dhe kryeministri Edi Rama duke kërkue mbeshtetjen shteteve përendimore dhe SHBA . Ky opcion e ka vetem njeren prej kerkesave serbe haptas per ndarjen e Kosoves kurse msheftas pas një kohë të shkurte pas ndarjes me siguri ata vazhdojnë me kerkesën e pranimit te gjitha kishave ortodokse serbe si prone ekskluzive historike e serbe ngjajeshëm me Hilandarin ne Greqi . Të gjitha këto kisha ortodokse në Kosovë janë pronë historisë e pa kontestueshme e pupullit shqiptar dmth e ndertuar nga dorë e stergjyshve tanë e të prëvetsuar – të okupuar në shekullin XIX nga klerofashizmi ortodoks pravosllave serb dhe politikes ekspansioniste të Serbisë !

2 Autonomi për komunat serbe me të drejte eksekutive është njesoj si Republika Serbska ne Bosnje .

3 Status QUO ashtu është i rrezikeshëm se kjo gjëndje pa ndryshime e shfrytzon Serbia për shantazhe dhe rrinë kujdestar në rast të një çrregullimi në ballkan dhe turbullimi në botë me shfrytzue momentin për një intervenim të shpejte si ruset në Krime. Mjerisht Status quo jane duke e shfrytzue edhe pelitikajet tane për t’ au terheq vëmendjen popullit nga frika e Serbisë se na jemi ata që me autoritetin tonë ju ruejmë duke bashkpunue me aleatet tonë perendimor dhe SHBA . Por keta të mjerë e kanë keqperdorë duke u pasunue vet dhe familjaret e tyre . Këta politikaj nuk e kerijuen as një segment të shtetit funkcional sepse e shkatrruen arsimin prej atije fillor deri të ai universitar duke shite diploma dhe tituj akademik dmth krijuen divizione të analfabetve funkcional. Shkatrruen drejtesinë , ekonomin me shkatrrimin e planit hapsinor, resurset bujqesore , ambientin si dhe shëndetsine. Ky status e ka zhgenjye popullin dhe nuk i ka lanë hapsirë për protesta kurse rinia dhe kuadrat e afta thëllsishtë të demoralizura kanë marre rrugën e mergimit .
Këto tri opcione janë një gjenocid për Kosovën si shtet jo funkciona dhe shfarosje si popull.
I vetmi shpetim për Kosoven dhe Shqiperinë është mos me u marr me Serbinë dhe Greqinë por me vetvehten dhe me kërkue një mbikqyrje nga Gjermania me një prektorat prej 50 viteve me nje përgatije programore të arsimit , drejtesisë, ekonomisë dhe fillimin e industrisë !