Vaksinat false anti Covid në Afrikën e Jugut janë vetëm maja e Ajsbergut

04.03.2021 15:05:25

Në kohën kur policia zbuloi dërgesën e vaksinave false COVID-19, ampulat kishin udhëtuar mbi 6,000 milje nga Kina në Afrikën e Jugut, puna e një rrjeti kontrabande që ka prodhuar mijëra doza të falsifikuara, sipas Interpol, agjencia globale e policisë që ndihmoi në prishjen e kësaj skeme mashtrimi

Rasti i trafikimit, që përfshin një dërgesë të paktën 2,400 doza, është rasti i parë i konfirmuar i vaksinave të rreme që kontrabandohen nëpër kontinente, tha një zëdhënës i Interpolit për TIME – megjithëse ka shumë të ngjarë që kanë ndodhur, dhe akoma më shumë që mund të zbulohen në e ardhmja “Ky është vetëm maja e ajsbergut kur bëhet fjalë për krimin e lidhur me vaksinat COVID-19”, tha Jurgen Stock, sekretari i përgjithshëm i Agjencisë, në një deklaratë më 3 mars.

Interpoli së pari lëshoi një paralajmërim për potencialin e tillë për krime të tilla në fillim të dhjetorit, duke paralajmëruar agjentët e zbatimit të ligjit në 194 vendet e tij anëtare që rrjetet kriminale po përpiqeshin të “infiltronin dhe prishnin zinxhirët e furnizimit” të përfshirë në shpërndarjen globale të vaksinave për të luftuar COVID- 19 pandemi.

Këto rrjete nuk pritet të korruptojnë programet e vaksinimit që furnizohen nga kompani me reputacion dhe administrohen nga qeveritë kombëtare, të cilat përbëjnë gati të gjitha vaksinat e disponueshme në të gjithë botën. Por sasi të vogla vaksinash të rreme mund të arrijnë tek konsumatorët përmes internetit ose kanaleve të tjera informale, veçanërisht në vendet në zhvillim që nuk kanë qenë në gjendje të marrin furnizime të mjaftueshme.

Rrjeti ndërkombëtar i kontrabandës që raportoi Interpol më 3 Mars filloi të zbardhej në Nëntor, kur policia në Afrikën e Jugut zbuloi një ngarkesë të vaksinave false COVID-19 në një depo afër Johanesburgut. Zyrtarët e policisë i thanë medias lokale në atë kohë se shishet u gjetën në mes të një grumbulli të madh maskash të falsifikuara N95 dhe se dy individë u arrestuan në lidhje me transportin: njëri ishte një shtetas kinez, tjetri një shtetas i Zambisë.

Në të njëjtën kohë, televizioni shtetëror kinez transmetoi pamjet e policisë duke kapur ato që ata i përshkruanin si vaksina false COVID-19 në Kushan, një qytet në Kinën lindore. Autoritetet më pas arrestuan më shumë se 80 anëtarë të një grupi të dyshuar kriminal, për gjoja prodhimin dhe shitjen e vaksinave false COVID-19 që përbëheshin nga tretësirë kripore, raportoi Xinhua News – një agjenci shtetërore shtypi – më 1 shkurt. Wang Wenbin, një zëdhënësi i ministrisë së Jashtme të Kinës, u tha gazetarëve të nesërmen se autoritetet kineze kishin paralajmëruar “vendet përkatëse” në lidhje me rrjetin e dukshëm të kontrabandës, por nuk specifikoi se cilat vende ishin të përfshira.

Do duhej të kishte kaluar një muaj tjetër para se Interpol të zbulonte se disa prej vaksinave të rreme të pretenduara të prodhuara në Kinë kishin bërë rrugën e tyre në Afrikën e Jugut, e cila ka luftuar për të siguruar vaksina të mjaftueshme COVID-19 për të vaksinuar qytetarët e saj më vulnerabël. Gati gjysma e vdekjeve të COVID-19 të raportuara në kontinentin Afrikan janë regjistruar në Afrikën e Jugut, e cila e filloi vaksinimin e saj më 17 shkurt, shumë prapa kombeve më të zhvilluara.

Nga ana tjetër, Kina ka thënë se u dha 24 milion doza të dy vaksinave të prodhuara në vend (dhe të autorizuara) për qytetarët e saj që nga fillimi i shkurtit. Pavarësisht shqetësimeve në lidhje me efikasitetin e vaksinave – një e prodhuar nga Sinopharm dhe një nga Sinovac – qeveria kineze ka premtuar gjithashtu rreth gjysmë miliardë doza të këtyre vaksinave në 45 vende të botës, sipas një llogaritje të botuar nga Associated Press.

Përveç arrestimeve në Kinë dhe Afrikën e Jugut, Interpol tha në deklaratën e tij në 3 Mars se ka marrë raporte të tjera nga vendet anëtare në lidhje me “shpërndarjen e rreme të vaksinave dhe përpjekjet e mashtrimit që synojnë organet shëndetësore, të tilla si shtëpitë e pleqve”.

Interpol tha se po vazhdon të punojë me forcat e policisë në të gjithë botën për të luftuar mashtrime të tilla. Por organizata gjithashtu u bëri thirrje konsumatorëve të jenë vigjilentë, duke theksuar në deklaratën e saj se nuk ka vaksina të aprovuara aktualisht të disponueshme për shitje në internet dhe se çdo vaksinë COVID-19 e ofruar për blerje në Internet “nuk do të jetë testuar dhe mund të jetë e rrezikshme”.