Vështrim, Demonstrimi i industrisë pamfletiste?!

16.05.2020 14:35:53

Nga Skënder MULLIQI

 

Kur institucionet nuk funksionojnë mirë, pak gjë mbetet nga shteti.Vendi po rreshqet me mundësi të destabilizmit .Kur institucionet e shtetit funksinojnë ndarazi, apo veprojnë kunder njera -tjetrës, nuk mund të kemi shtet normal.Si duket Pandemia po shfryëzohet për të krijuar paqartësi, situata konfliktuoze deri të ndjekja dhe linqimi i kundershtarëve politikë. Kjo klasë politike duke shikuar ti përbush interesat përsonale, gjithnjë më shumë po e lëshojnë kursin evropian, si vlerë civilizuese .Kreu i shtetit të Kosovës, Hashim Thaqi, i ka përvetësuar kompetencat që nuk i takojnë më kushtetutë. Kjo ka futur konfuzitet dhe paqartësi në vendimarrje politike, duke prodhuar krizë të madhe institucionale, pikërishet tash në kohë pandemie globale!Kuvendi si institucioni më i lartë i shtetit nuk ka mbetur i pavaruar dhe i përgjegjshëm para qytetarëve .Korrupcioni po i rrënon institucionet , dhe po i rrënon edhe mardhënjet e ndërnjërzore. Sistemet nuk po i realizojnë të drejtat dhe interesat e përgjithshme, për çka edhe detyrohen. Qendrimet e tilla më shumë po ngjajnë në qendrime autokratike. Kjo është edhe logjikë e pa edukatës bazike. Fatkeqësisht këto struktura të vjetra më çdo kusht po veprojnë për të mos lëshuar pushtetin forcave përparimtare, të Albin Kurtit dhe të Vjosa Osmanit.Këta sikur nuk dëshirojnë më kuptuar së nuk kan mundësi të evoluimit politik. Opinioni publik ju kan nënshtruar shumë manipulimeve , relativizimit të vlerave dhe mendimeve politike ndryshe. Teoritë e mashtrimeve sigurisht së do të marrin fund . Këto struktura të vjetra i kan krijuar disa qendra propaganduese për ti mbajtur gjallë idetë e tyre tashme te vjetruara politike dhe ideologjike. Po demonstrojnë industri pamfletiste.Kosovës i nevoitet një kulturë krejt tjetër politike. Një kulturë e cila do të na kishte afruar shumë më shpejt drejtë Evropës së Bashkuar.Ne vend që të mbretëron përgjegjësia individuale , Kosova po bëhët viktimë e kthimit të logjikës autokratike dhe të logjikës së vetë izolimit.Institucioneve ju është thyer shumë kurrizi nga dobësite e pushteteve të deritashme …