Afërsisht çdo yll ‘strehon’ të paktën një planet

02.10.2016 19:33:19
Shumica dërrmuese e yjeve në Rugën e Qumshtit në galaktikë mbajnë planetet tona,shumë prej të cilave mund të jenë të aftë për të ‘mbështetur’ jetën siç e njohim ne, një studim i ri sugjeron.
Astronomët kanë zbuluar tetë kandidatë të rinj Exoplanet që silleshin rreth yjeve xhuxh të kuq, të cilat përbëjnë të paktën 75% të galaktikës.Tre nga këto botë janë vetëm pak më të mëdha se Toka dhe orbita në “zonën e banueshme”, varg i distancave nga një ylli mëmë, ku uji i lëngshëm mund të ekzistojnë në sipërfaqen e një planetit.

Zbulimet e reja nënkuptojnë se pothuajse të gjithë xhuxhët e kuq në të gjithë Rrugën e Qumshtit kanë planetë, dhe të paktën 25% e këtyre yjeve në lagjen vet të diellit presin zone-të banueshme “super-earths.

“Ne jemi të qartë të kontrollojmë popullsinë e banueshme më planete,dhe jemi gati të presim për të gjetur më shumë të tillë në të ardhmen,madje edhe afër diellit ” autori i studimit Mikko Tuomi, i Universitetit të Hertfordshire në Mbretërinë e Bashkuar, tha në një deklaratë.

Tuomi dhe kolegët e tij dalluan kandidatët Exoplanet, pas kombinimit të të dhënave të mbledhura nga dy instrumente – High Accuracy Radial Planet Searcher (HARPS) dhe Ultraviolet e Visual Echelle Spectrograph (UVES) – të dyja janë të komanduar nga European Southern Observatory në Kili.Të dy ,HARPS dhe UVES punësojnë teknikë të shpejtësise e rrezeve, të cilët zbulojnë eksoplanetët duke vërejtur lëkundjet që nxisin yjet e tyre mëma drejt ose larg nga Toka.

“Ne ishim në kërkim të të dhënave vetëm nga UVES, dhe të vënë re disa ndryshueshmërinë që nuk mund të shpjegohen nga zhurma të rastit,” tha Tuomi. “Duke i kombinuar ato me të dhëna nga HARPS, ne kemi arritur në këtë rrugë spektakolare e kandidatëve të planetit.”

Tetë kandidatët yje të sapo gjetur janë të vendosur në mes të 15 dhe 80 vite-dritë larg nga Toka.

“Ky rezultat pritet disi në kuptimin se studimet për xhuxhët e kuq me misionit Kepler tregojë një popullsi të konsiderueshme të planeteve të vogla me rreze,” tha bashkë-autori i studimit Hugh Jones, gjithashtu nga Universiteti i Hertfordshire.