Ironizon Thaçi: Cili është gjeniu që e di si bëhemi pjesë NATO-s, BE-së, OSBE-së dhe OKB-së, pa marrëveshje me Serbinë?

20.09.2018 22:35:47

Po vazhdon edhe pjesa e dytë e intervistës së presidentit Thaçi në “Top Story”, përballë Sokol Ballës dhe analistëve, Arjan Vasjari dhe Skënder Minxhozi.
Presidenti Thaçi ka kërkuar që të ketë mirëkuptimin e tyre për gjëra që mund të kërkohen, por që nuk mund të deklarohet për arsye të respektimit të një parimi të kryenegaciatorëve, por edhe të angazhimeve në këtë proces, sepse nuk dëshiron të lëndoj apo cënoj procesin.

“Ajo që është e vërtetë është se i tërë procesi do të jetë transparent për qytetarët. E ritheksoj, nuk besoj se ndonjë negociatë ka shkuar pa qenë e hapur për mediat apo për të cilën nuk është folur edhe përmes konferencave për media. Do të thotë procesi negociues, ndërsa rezultati përfundimtar po, sepse atë ende nuk e kemi. Ky është një debat shumë i shëndetshëm që e kam hapur vetë, jo në mënyrë aksidentale, por me qëllimin e qartë që njerëzit të debatojnë, të japin idetë e tyre, sugjerimet e tyre, sepse çdo vërejtje, sugjerim dhe mbështetje më bën një negociator dhe president më të mirë. Ne e dëgjuam edhe këshilltarin për sigurinë kombëtare të SHBA-së. Ata që dinë vetëm pak nga politika, ata që kanë pasur përgjegjësi institucionale kudo në botë, e dinë se kur del këshilltari për sigurinë kombëtare të SHBA-së, flet vetë shteti. Besoj se janë opinione sinqerisht injorante, me shumë padituri dhe shumë tendenciozitet, të akuzohet Shtëpia e Bardhë se po i bën argat Rusisë”, ka thënë Thaçi.

Ai ka thënë se nuk ka asgjë kundër Rusisë dhe Kosova dëshiron të ketë raporte siç kanë dhe shtetet e tjera me të, mirëpo qëllimi jonë është Bashkimi Evropian, NATO-ja dhe shqiptarët e Kosovës janë më pro NATO, më pro SHBA dhe më pro BE.

“Rusia ka qenë pjesë e negociatave të Rambujesë, ka qenë në Vjenë, ka pasur prani edhe në kuadër të KFOR-it. Nuk po them se tani duhet të marrë pjesë në proces, i cili i duhet Bashkimit Evropian dhe ka mbështetjen e plotë të zonjës Mogherini. Por, gjërat janë më serioze. Natyrisht shumë të ndërlikuara, por me një marrëveshje mund të thjeshtohen fare lehtë. Ndodhë njohja e ndërsjellë dhe i tërë ky proces mbyllet njëherë e përgjithmonë në historinë tonë. Arritja e marrëveshjes Kosovë-Serbi nënkupton përfundimin e konfliktit të ngrirë, tragjedive, konflikteve, urrejtjes. Ndërsa, vazhdimi i një gjëndjeje të tillë nënkupton konflikte, probleme, stagnim për Kosovën, mosintergrim në NATO, BE ose KE, OSBE, e KB. Nëse dikush e gjen formulën sesi ne të levizim drejt NATO-s, të lëvizim të lirë drejt BE-së, pa marrëveshje me Serbinë, sesi ne të lëvizim të lirë në KE dhe në OSBE, atëherë unë sinqerisht do i duartrokisja dhe do të isha njeriu më suportiv. Vetëm ta gjejmë atë gjeni brenda kombit shqiptar, qoftë në Tiranë apo në Prishtinë”, ka ironizuar Thaçi.

Sipas tij, Kosova deri këtu ka ardhur me kompromise, që do të thotë se e kemi fituar lirinë me kompromise dhe tashmë nëse më pyet nëse Serbia do të pajtohet, sigurisht se do të ketë kompromis, por cili do të jetë ai është ende herët që të flitet.