Mirosllav Lajçak, le ta formoj Asociacionin në shtetin e tij për hungarezët, sllavët dhe romēt e denigruar

17.10.2020 13:01:44
 1. Modeli i Zajednicës që në cilësinë e kryeministrave e kanë filluar (më vonë edhe pranuar!?) Hashim Thaçi (2013) dhe e nënshkruar Isa Mustafa (2015), asesi, nuk guxon të implementohet, ngase, kjo Zajednicë fshehë shumë të panjohura dhe përmban shumë rreziqe. Po përmendim vetëm disa nga ato rreziqe (që Serbia de facto, tashmë veç i ka realizuar për këto dy dekada të pasluftës,si arsimi shëndetësia,…) dhe të panjohura (që Serbia edhe de jure, po tenton t’i realizojë, si Kuvendin, Policinë dhe Gjyqësinë puro serbe) që ajo po insiston parreshtur (edhe përmes Grenelli dhe Boltonit, nē Washington, por edhe Lajçakut e Borrelut në Bruksel, t’i materialuzoj se facte juridiko-politike!
 2. Por, ka nē fakt po kërkon në kētë fazë emancipimi politik për 3% serb të Kosovës? Kërkesa këto aq absurde e aq jomeritore (3% serb po synon ta kontrollon përmes Zajednicës 25%-30% të teritorrit!?) sa qē nuk mund t’i hasësh askund nē botë! Bile as në Afrikën e jugut, ku segregacioni dhe aparthejdi arrin shkallën kulmore të diskriminimir racor e fetar!? Pra, Serbia përmes “kalit të Trojes” (Lista “Srpska”) po kërkon implementimin e Asociacionit, për arsye se ky model autonomie synon njē; Kuvend (vetanak të 9 komunave aktuale qē edhe janë si facte juridike); Polici (puro serbe që do e mbroj dhe do e zhvilloj këtë krijesë vdekjeprurëse për shtetësinë e shpallur më 2008); Gjyqësi (autonome fillimisht, por, më vonē identike me ate të Serbisē); Arsimim i cili edhe ashtu (me lejen dhe pelqimin e H. Thaçit dhe të I. Mustafes) që nga paslufta ishte zhvilluar sipas Programeve të Serbisë); Buxhetin (që do grumbullohej nga nëntë Komunat që ligjërisht tani për tani e kanë tē pamundur ta kenë një “hambar” të vetëm);
 3. Tani, nē faza afatgjata Serbia synon që ngadal, por sigurt përmes mjeteve demokratike (lexo; “kalit të Trojes”, apo kopilit që na e la në derë logjika ahtisariane, por edhe injoranca jonë politike qê e pranoj pa asnjë kundêrshtim këtë lloj superdiskriminimi pozitiv, për një minoritet têrësisht periferik, me vetëm 3% demografi?!), që serbët lokal, përmes Asociacionit tash edhe de jure të kontrollojnë dhe menaxhojnë me kompetencën e ligjit; MINIERAT TREPÇËS,KISHNICËS, ARTANËS (një pasuri marramendëse); Liqenin e Ujmanit (poashtu njē resurs natyror që në dekadat e ardhshme do i rriten benefitet) ; BREZOVICËN DHE BANJEN E KLLOKOTIT (begati në perspektivë);Mirosllav Lajçak, le ta formoj Asociacionin në shtetin e tij për hungarezët, sllavët dhe romēt e denigruar
  October 17, 2020
  profa2017
  Modeli i Zajednicës që në cilësinë e kryeministrave e kanë filluar (më vonë edhe pranuar!?) Hashim Thaçi (2013) dhe e nënshkruar Isa Mustafa (2015), asesi, nuk guxon të implementohet, ngase, kjo Zajednicë fshehë shumë të panjohura dhe përmban shumë rreziqe. Po përmendim vetëm disa nga ato rreziqe (që Serbia de facto, tashmë veç i ka realizuar për këto dy dekada të pasluftës,si arsimi shëndetësia,…) dhe të panjohura (që Serbia edhe de jure, po tenton t’i realizojë, si Kuvendin, Policinë dhe Gjyqësinë puro serbe) që ajo po insiston parreshtur (edhe përmes Grenelli dhe Boltonit, nē Washington, por edhe Lajçakut e Borrelut në Bruksel, t’i materialuzoj se facte juridiko-politike!
  Por, ka nē fakt po kërkon në kētë fazë emancipimi politik për 3% serb të Kosovës? Kërkesa këto aq absurde e aq jomeritore (3% serb po synon ta kontrollon përmes Zajednicës 25%-30% të teritorrit!?) sa qē nuk mund t’i hasësh askund nē botë! Bile as në Afrikën e jugut, ku segregacioni dhe aparthejdi arrin shkallën kulmore të diskriminimir racor e fetar!? Pra, Serbia përmes “kalit të Trojes” (Lista “Srpska”) po kërkon implementimin e Asociacionit, për arsye se ky model autonomie synon njē; Kuvend (vetanak të 9 komunave aktuale qē edhe janë si facte juridike); Polici (puro serbe që do e mbroj dhe do e zhvilloj këtë krijesë vdekjeprurëse për shtetësinë e shpallur më 2008); Gjyqësi (autonome fillimisht, por, më vonē identike me ate të Serbisē); Arsimim i cili edhe ashtu (me lejen dhe pelqimin e H. Thaçit dhe të I. Mustafes) që nga paslufta ishte zhvilluar sipas Programeve të Serbisë); Buxhetin (që do grumbullohej nga nëntë Komunat që ligjërisht tani për tani e kanë tē pamundur ta kenë një “hambar” të vetëm);
  Tani, nē faza afatgjata Serbia synon që ngadal, por sigurt përmes mjeteve demokratike (lexo; “kalit të Trojes”, apo kopilit që na e la në derë logjika ahtisariane, por edhe injoranca jonë politike qê e pranoj pa asnjë kundêrshtim këtë lloj superdiskriminimi pozitiv, për një minoritet têrësisht periferik, me vetëm 3% demografi?!), që serbët lokal, përmes Asociacionit tash edhe de jure të kontrollojnë dhe menaxhojnë me kompetencën e ligjit; MINIERAT TREPÇËS,KISHNICËS, ARTANËS (një pasuri marramendëse); Liqenin e Ujmanit (poashtu njē resurs natyror që në dekadat e ardhshme do i rriten benefitet) ; BREZOVICËN DHE BANJEN E KLLOKOTIT (begati në perspektivë);