BE nis përdorimin e testeve të shpejta për Covid, por ekspertët paralajmërojnë: S’janë të sakta

27.11.2020 16:38:28

Ekspertët e shëndetit publik paralajmërojnë se përdorimi i e testeve të shpejta anti-covid nuk janë shumë të besueshme.

Testet e shpejta të antigjenit për të kontrolluar popullatat e mëdha po bëhen arma e fundit në luftën e Evropës kundër koronavirusit. Sllovakia së fundmi nisi testimin masiv të të gjithë popullsisë së saj të rritur, duke lejuar ata që raportuan rezultate negative të fitonin përsëri liritë themelore si hyrja në dyqane.

Austria ka planifikuar gjithashtu të provojë shumicën e popullsisë së saj kur kufizimet e saj aktuale të hiqen në fillim të dhjetorit. Synimi është që të lejohen tubime të vogla për Krishtlindje dhe të parandalohet bllokimi i Vitit të Ri.

Ndërkohë, Britania e Madhe po provon testimin masiv në qytetin e Liverpool, me ambiciet e kryerjes së 10 milion testeve në ditë, të quajtur “Operacioni Moonshot”. Po provon gjithashtu kontaktet e njerëzve të infektuar, duke i lejuar ata të shmangin karantinën nëse testohen negativisht me teste të shpejta çdo ditë për një javë. Dhe disa aeroporte të BE-së tani po kontrollojnë udhëtarët në mënyrë rutinore përpara se të hipin në bord.

Në shikim të parë, rezultatet e hershme nga Sllovakia dhe Britania e Madhe duken premtuese si një mënyrë për të zvogëluar numrat me shkronja të vogla.

Sllovakia këtë javë njoftoi tre raunde të tjera të shqyrtimit deri në Krishtlindje, duke përfshirë 8 milion analiza të antigjenit. Dhe rastet në Liverpool kanë rënë “mjaft të jashtëzakonshme” pas provave masive, sipas Sekretarit të Shëndetësisë të Mbretërisë së Bashkuar, Matt Hancock të hënën.

Por ekspertët e shëndetit publik paralajmërojnë se testet nuk janë mjaft të besueshme për të zbuluar njerëz pa simptoma – dhe se studiuesit kërkojnë studime më rigoroze për të kuptuar se si t’i përdorin ato më mirë.

Ata gjithashtu paralajmërojnë që mbështetja e shpresave për një Krishtlindje të sigurt në këto teste mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi – dhe është më shumë një marifet politik PR sesa një shkencë e mirë.

Instinktivisht, testimi në masë duket si një qasje logjike për të identifikuar rastet dhe për t’i përmbajtur ato. Shtoji kësaj vulën politike të miratimit, pasi ministrat e shëndetësisë, kryeministrat dhe madje presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen i kanë vlerësuar këto teste dhe kanë kërkuar t’i blejnë ato me shumicë.