Propaganda naziste

17.03.2019 01:11:22

Përktheu dhe përgatiti Sylejman Morina

Nazistët në mënyrë efektive përdorën propagandën për të fituar mbështetjen e miliona gjermanëve në një demokraci dhe më vonë në një diktaturë, për të lehtësuar persekutimin, luftën dhe përfundimisht gjenocidin. Stereotipet dhe imazhet e gjetura në propagandën naziste nuk ishin të reja, por tashmë ishin të njohura për audiencën e tyre të synuar.

Sulmet në Zealand e Re,theksojnë rolin e teknologjisë në përhapjen e retorikës urryese të ekstremistëve. Në vitet ’30 dhe ’40, nazistët përdorin teknologjinë e ditës së tyre për të dehumanizuar hebrenjtë dhe për të fituar miratimin e popullit ose pranimin e persekutimit hebre.
Pas pushtimit nazist të pushtetit në vitin 1933, Hitleri krijoi një Ministri Reiki të Iluminizmit Publik dhe Propagandës të kryesuar nga Joseph Goebbels. Qëllimi i Ministrisë ishte që të sigurohej se mesazhi nazist u komunikua me sukses përmes artit, muzikës, teatrit, filmave, librave, radios, materialeve arsimore dhe shtypit.
Kishte disa audienca për propagandën naziste. Gjermanët u kujtuan për luftën kundër armiqve të huaj dhe përmbysjes hebraike. Gjatë periudhave që i paraprinë legjislacionit ose masave ekzekutive kundër hebrenjve, fushatat propaganduese krijuan një atmosferë tolerante ndaj dhunës kundër hebrenjve, veçanërisht në vitin 1935 (përpara ligjeve të racës së Nurembergut në shtator) dhe në vitin 1938 (para ballafaqimit me legjislacionin antisemitik ekonomik pas Kristallnacht). Propaganda gjithashtu inkurajoi pasivitetin dhe pranimin e masave të papritura kundër hebrenjve, pasi ato dukeshin të përshkruanin qeverinë naziste si hyrje në dhe “rivendosjen e rendit”.
Diskriminimi i vërtetë dhe i perceptuar ndaj gjermanëve etnikë në vendet e Evropës Lindore e cila kishte fituar territor me shpenzimet e Gjermanisë pas Luftës së Parë Botërore, si Çekosllovakia dhe Polonia, ishte subjekt i propagandës naziste. Kjo propagandë u përpoq të nxiste besnikërinë politike dhe të ashtuquajturën ndërgjegjen racore midis popullatave etnike gjermane. Ai gjithashtu kërkoi të mashtronte qeveritë e huaja, duke përfshirë Fuqitë e Mëdha Evropiane, se Gjermania naziste po bënte kërkesa të kuptueshme dhe të drejta për koncesione dhe aneksime.
Pas pushtimit gjerman të Bashkimit Sovjetik, propaganda naziste theksoi si për civilët në shtëpi, ashtu edhe për ushtarët, policët dhe ndihmësit jo-gjermanë që shërbejnë në temat e territorit të pushtuar që lidh komunizmin sovjetik me hebrenjtë europian, duke paraqitur Gjermaninë si mbrojtës të “perëndimit” kulturë kundër “kërcënimit judeo-bolshevik dhe duke pikturuar një pamje apokaliptike të asaj që do të ndodhte nëse sovjetikët do të fitonin luftën. Kjo ishte veçanërisht pas humbjes katastrofike gjermane në Stalingrad në shkurt të vitit 1943. Këto tema mund të kenë qenë të dobishëm në nxitjen e gjermanëve nazistë dhe jo-nazistë, si dhe bashkëpunëtorët vendorë për të luftuar deri në fund të fundit.

Roli i filmit

Filmat në veçanti luajtën një rol të rëndësishëm në shpërndarjen e antisemitizmit racor, superioritetin e fuqisë ushtarake gjermane dhe të keqen e brendshme të armiqve siç përcaktohet nga ideologjia naziste. Filmat naziste portretizuan hebrenjtë si krijesa “subhumanë” që infiltrojnë shoqërinë ariane. Për shembull, Çifuti i Përjetshëm (1940), i drejtuar nga Fritz Hippler, i përshkroi hebrenjtë si parazitë kulturorë të hareshëm, të konsumuar nga seksi dhe para. Disa filma, si Triumfi i Vullnetit (1935) nga Leni Riefenstahl, lavdëruan Hitlerin dhe Lëvizjen Nacionaliste Socialiste. Dy vepra të tjera Riefenstahl, Festivali i Kombeve dhe Festivali i Bukurisë (1938), përshkruan Lojërat Olimpike të Berlinit në 1936 dhe nxiti krenarinë kombëtare në sukseset e regjimit nazist në Lojërat Olimpike.

Roli i Gazetave
Gazetat në Gjermani, mbi të gjitha Der Stürmer (Sulmuesi), karikaturat e shtypura që përdorën karikaturat antisemitike për të përshkruar hebrenjtë. Pasi që gjermanët filluan Luftën e Dytë Botërore me pushtimin e Polonisë në shtator të vitit 1939, regjimi nazist ka përdorur propagandë për t’i bërë përshtypje civilëve dhe ushtarëve gjermanë se judenjtë nuk ishin vetëm armiq subhumanë, por edhe të rrezikshëm të Rajhut Gjerman. Regjimi synonte të nxiste mbështetje, ose të paktën pajtueshmëri, për politikat që synonin heqjen e hebrenjve përgjithmonë nga zonat e zgjidhjes gjermane.

Mbulimi i mizorive dhe vrasjeve masive

Gjatë zbatimit të “Zgjidhjes përfundimtare”, vrasjet masive të hebrenjve evropianë, zyrtarët e SS në qendrat e vrasjes detyruan viktimat e Holokaustit për të ruajtur mashtrimin e nevojshëm për të dëbuar hebrenjtë nga Gjermania dhe për të pushtuar Evropën sa më mirë që të jetë e mundur. Kampi i përqendrimit dhe zyrtarët e qendrave vrasëse detyruan të burgosurit, shumë prej të cilëve së shpejti do të vdisnin në dhomat e gazit, për të dërguar kartolina në shtëpi duke deklaruar se ata ishin duke u trajtuar mirë dhe duke jetuar në kushte të mira. Këtu, autoritetet e kampit përdorën propagandën për të mbuluar mizoritë dhe vrasjen masive.

Në qershor 1944, Policia Gjermane e Sigurimit lejoi një ekip ndërkombëtar të Kryqit të Kuq për të inspektuar kampin e Theresienstadtit, i vendosur në Protektoratin e Bohemisë dhe Moravës (sot: Republika Çeke). SS dhe policia kishin themeluar Theresienstadt në nëntor të vitit 1941 si një instrument propagandistik për konsumin e brendshëm në Rajhun Gjerman. Ghettoja e kampit është përdorur si një shpjegim për gjermanët, të cilët ishin të habitur nga dëbimi i hebrenjve gjermanë dhe austriakë, të cilët ishin të moshuar, veteranë lufte invalidë, ose artistë dhe muzikantë lokalë të njohur “në Lindje” për “punë”. Vizita e vitit 1944, geto iu nënshtrua një programi “zbukurimi”. Pas inspektimit, zyrtarët e SS në Protektorat prodhuan një film duke përdorur banorët e geto si një demonstrim i trajtimit dashamirës që “banorët” hebrenj të Theresienstadt gjoja gëzonin. Kur filmi u përfundua, zyrtarët e SS deportuan shumicën e “hedhur” në qendrën e vrasjes së Auschwitz-Birkenau.

Regjimi nazist përdori propagandën në mënyrë efektive për të mobilizuar popullsinë gjermane për të mbështetur luftërat e saj të pushtimit deri në fund të regjimit. Propaganda naziste ishte gjithashtu thelbësore për të motivuar ata që zbatuan vrasjen masive të hebrenjve evropianë dhe të viktimave të tjera të regjimit nazist. Gjithashtu shërbeu për të siguruar miratimin e miliona të tjerëve – si pasues – për të ndjekur persekutimin racor dhe vrasjen masive.

Mobilizimi i Popullsisë

Regjimi nazist përdori propagandën në mënyrë efektive për të mobilizuar popullsinë gjermane për të mbështetur luftërat e saj të pushtimit deri në fund të regjimit. Propaganda naziste ishte gjithashtu thelbësore për të motivuar ata që zbatuan vrasjen masive të hebrenjve evropianë dhe të viktimave të tjera të regjimit nazist. Gjithashtu shërbeu për të siguruar miratimin e miliona të tjerëve – si pasues – për të ndjekur persekutimin racor dhe vrasjen masive.