“Shqiptaret dhe problemi Pellazgjik nga Prof Spiro Konda

17.06.2020 17:45:08
Nga Luan Kalana
1862-1967. “Shqipja është nëna e të gjitha gjuhëve dhe shqiptarët janë baballarët e kombeve ” -Një nga shqiptarët më të mëdhenj që ende është në “sirtaret” e arkivave shqiptare, është Profesor Spiro Konda, i cila na ka lënë një trashëgimi historike dhe gjuhësore si askush tjetër. Një nga shqiptarët më të mëdhenj që ende është në “sirtaret” e arkivave shqiptare, është Profesor Spiro Konda, i cila na ka lënë një trashëgimi historike dhe gjuhësore si askush tjetër. Ai ka thënë me gojën plotë që “Shqipja është nëna e të gjitha gjuhëve dhe shqiptarët janë baballarët e kombeve.” -Per te shpejguare kete thenie qe ASHSH ja ka quajtur “nje lajthitje” ai ka shkruare rreth 1200 faqe te cilat jane doreshkrim dhe te arshivuara jo ne arshiven e Akademise se shkencave,e cila nuk e pranoi kurre si antar te saj,por ne arshiven e shtetit shqiptar. -Profesor Konda ka qene i vetmi shqiptar qe ka studiuare per gjuhet Greke (e vjeter dhe e re),latine dhe arabe ne univeristetet e Ahines,Kajros dhe Romes.Teoria e tij mbeshtetej tek historiani Angely I cili ishte nje historian i njohur dhe qe pati thene i pari ate qe Konda eshte munduare ta vertetoje shkencerisht. Historiani dhe filologu shqiptar ,korcari Spiro Konda,lindi ne fshatin Dardhe ,Devoll-Korce ne vitin 1962 dhe u shua ne 29Janar 1967.Studjoi lashtesine e poplliit tone qe nga parahistoria.Argumetoi shkencerisht si poliglot i gjuheve te vdekura dhe moderne,prejardhjen pellazge te shqiptareve dhe te Gjuhes Shqipe. Botoi librin “Shqiptaret dhe problemi pellazgjik”1961.Hulumtimet e studimet e mevonshme i permblodhi ne vellimin ‘Studime parahistorike” si dhe nje studim arkivor te pabotuar prej 1200 faqe, per prejardhjen e fjaleve shqipe nga pellazgjikja. Si perfundim Prof Spiro Konda, meriton jo vetem te studjohet nga Shqiptaret,historiane ,gjuhetare ,filiologe,albanologe ,por dhe nje vlersim real , madheshtor per vepren e tij shkencore monumentale te pamohushme e te pavdekshme per Historine dhe Gjuhen Kombetare Shqipe.