15 filmat që godasin pozitivisht mendjen tuaj

08.01.2017 19:09:58
Kjo listë prej 15 filmash do të i’u bëjë që ta shihni botën nga një perspektivë tjetër. Pasi t’i keni shikuar përsëri dhe përsëri, ju me siguri do të ndiheni më të plotësuar me gjërat që rilidhin universin.

The Theory of Everything

“Teoria e gjithçkaje” është një tregim i madh i një njeriu të madh! Bëhet fjalë për jetën e fizikanit të shkëlqyer Steven Hawkings. Jeta e një shkencëtari anglez kthehet në një diskutim në lidhjet midis artit, shkencës, dashurisë së vërtetë dhe vullnetin e pafundësisë së mendjes së njeriut. Ky film ofron disa ushqime për reflektim.

Waking Life

Një shembëlltyrë filozofike e mbushur me pyetjet e përditshme për jetën dhe me përgjigje të papritura. Cdo hap këtu jep një fillim të mistereve të reja. Ky film është një koleksion i mendimeve që ka për qëllim ngacmimin direkt në kokat tuaja.

La cité des enfants perdus (The City of Lost Children)

Nëse ne do të përpiqemi për ta përshkruar mrekullinë vizuale, ne do të shikojmë si njerëz të çmendur të cilët janë duke u përpjekur ta përshkruajnë papërshrueshmërinë me fjalë.

Cloud Atlas

“Cloud Atlas” tregon se nuk ka kufij; ato ekzistojnë vetëm në mendjen tonë. Nëpër shekuj do të vazhdojmë të marrim vendime të nxituar dhe përpëliteshe në gabimet tona. Zgjedhja në mes të lirisë dhe robërisë, ne duhet t’i marrim parasysh pasojat. Duke ndryshuar në një ndryshim tjetër. “Çdo gjë është e lidhur.”

I Origins

Ky film na mëson një gjë shumë të rëndësishme – aftësinë për të parë përtej vetë botës sonë, për të ndryshuar dhe për të dhënë një shans në dukje joreale, gjëra të pamundura. Ky film është për ata që ndihen thellë të në kohë dhe përjetojnë pasiguri.

The Danish Girl

Histori që përfundon me kirurgjinë e parë në botë të ndryshimit të gjinisë. Kjo është një nga transformimet më interesante të aktorit mashkull Eddie Redmayne.Historia zhvillohet në Copenhagen më 1920. Aty luan bashkëshorti i një artiste të re femër, Gerda Wegener.

Donnie Darko

“Donnie Darko” adresat e çështjeve të rëndësishme filozofike: një ide e fatit dhe nëse ajo mund të ndryshohet, ideja e vetëflijimit për të mirën e të tjerëve, dhe ideja se çdo gjë ndodh për një arsye. Ky filmm me një adoleshent që ka vizione të një lepuri të madh që e manipulon atë të kryejë një seri krimesh.

Dolls

Personazhet në këtë film mezi flasin.Emocionet e tyre nuk janë të lehtë për t’u menduar. Kuptimi i gjithë kësaj është fshehur aq mirë sa që të gjithë do të duhet të gjejnë interpretimin e tyre personal.

Magnolia

Ndonjëherë gjejmë vetën në buzë të realizimeve të problemeve tona dhe fillojmë të mendojmë për zgjidhje.
Ky film flet për mënyrën se si, pse dhe kur ne jemi duke bërë vendimet tona të duhura.

Cube

Pavarsisht që është zhanër i vecantë “Cube” do të sjell në mendje shumë gjëra: situatat kur rrethanat janë më të forta se ne, brishtësia nga gjërat që ne e konsiderojmë të vendosur në gur, sa e vështirë është për të shpëtuar fytyrën dhe shpirtin tuaj, dhe se gjithmonë ka një mënyrë për rrugëdalje, madje edhe kur ju nuk e shihni atë. Ky film jep shumë pyetje në të cilat të bëjnë të mendosh se; Kush krijoi botën tonë? A ka rëndësi? Në fund të fundit, ne jemi tashmë këtu.

Birdman

Alejandro González Iñárritu ka arritur ta kthej historinë e një prodhimi Brodëay në një komedi të mrekullueshme, të mprehtë e të zezë në lidhje më shpirtin që ka fluturuar mbi dëshprimin. Jo vetëm do të shihni brenda botën e kinemasë dhe teatrit, por edhe në mendimet dhe metodat e aktorëve që nuk kanë frikë për të marrë një hap në humnerë.

El laberinto del fauno (Pan’s Labyrinth)

Kjo është një fantazi mizore dhe hyjnore për luftën dhe paqen. Problemi i vetëm është se pjesa ‘fantasy’ do të duket e neveritshme, dhe një ‘të vërtetë’? Edhe më shumë. A është kjo një histori horror apo një realitet i ashpër? Ju do të duhet të vendosni për veten tuaj.

Twelve Monkeys

Ky film mbulon temat gjithnjë e me të nxehta të cmendurisë, dashurinë dhe dramën e përditshme të jetës sonë. Përralla e James Cole do të sjellë në mendje një shumë të pazgjidhur – problemeve të njerëzimit që potencialisht mund të kthejnë botën tonë në gërmadha – dhe ndoshta të pazgjidhura.

What Dreams May Come

Ky film nuk është duke u përpjekur për të shpjeguar ligjet e jetës dhe vdekjes apo mrekullisë së dashurisë, por ju me siguri do të mësoni disa mësime të rëndësishme.

Interstate 60

“Çdo ngjarje është e pashmangshme – në qoftë se ajo nuk ishte, kjo nuk do të ndodhë.” Ky film të mbetet në mendje, me karaktere simpatike, cilësisë dhe dashurinë e fshehtë. Dhe, më e rëndësishmja, një kuptim më të thellë.