A po kthehet epoka e prohibicionit?

18.11.2020 17:18:41

Nga Skënder MULLIQI

Pas Luftës së Dytë Botërore, në mbarë botën plasën luftërat lokale, në të cilat u sprovuan armatime të ndryshme më moderne por u përdorën edhe armë kimike, asgjasuese në masë të gjerë.Këto armatime u përdorën për arritjën e interesave ekonomike kryesisht të fuqive të mëdha ushtarake dhe ekonomike .Bota është mbushur më shumë gjakëpirës , të cilët po na dërgojnë me vetëdije drejtë asgjësimit.Sigurishtë së pre e interesave të oligarkëve politiko- financiarë në glob, janë njerëzit e pafajshem, që janë bërë objekt eksprimenti skajshmërisht dehumanizues.Që shumë kohë kemi ndryshime klimatike në botë jashtë normalës për ndrrimin e stinëve .Krahas këtyre ndryshimeve po na vijnë edhe sëmundje të rrezikshme për ekzistëncën e njerëzimit.Këto eksprimintime po bëhën për ta zvogluar numrin e popullatës në botë!Këto marrëzina të këtij shekulli nuk po ndalën. U hodhë mbi rruzull një bakter shumë i rrezikshem, që ka alarmuar . Protagonistet e prodhimit të bakterit , sigurisht së as vet nuk e kan paramenduar një zhvillim kaq dramatik të këtij virusi laboratorik në Vuhan të Kinës.Hedhjen në qarkullim të një bakteri kaq të rrezikshem e bëjnë vëtem njerëzit e retarduar, të cilët kjo botë po ju duket lodër fëmijësh.Ky virus ka marrë tashmë përmasa shqetësuese për njerëzimin në pa mundësi apo edhe mos dashje e dikujt për ta hequr sa më shpejt qafe.Po shohim dhe po ndëgjojmë në medie elektronike dhe të shkruara shumë shfaqje mendimesh nga infektologët , por edhe njerëzit e politikës që kan gisht pse virusi qdo ditë e më shumë po vret njerëz , kryesisht të moshuarëve.Interpretimet po janë të ndryshme lidhur më shfaqjën dhe shërimin nga pandemia globale , por që ende nuk është vu në qarkullim ilaqi adekuat kunder malarjës së shekullit.Sigurisht së virusi ka lidhje edhe me zhvillimin e ecurive ekonomike në botë , për arsye konkurrence.Kjo gjendje më pandeminë është duke i vra shumë njerëz edhe ekonomikisht dhe më varfëri ekstreme .Ka mendime së e gjithë kjo po bëhët për ta ulur prodhimtarinë , duke pru botën në krizë të rëndë ekonomike dhe në krizë të moralit, ngjashem më ate të viteve të 30-ta, të shekullit të kaluar, në veqanti në Amerikë .Dihet së secila krizë ekonomike shoqërohet edhe më shumë kriza tjera, si në rritjen e nivelit të papunësisë, më një shkallë të lartë të varfërisë .Kriza e moralit e viteve të 30-ta , ishte shkaktare edhe e Luftës së Parë Botërore.Kjo krizë e fundit më pandemi sikurse të gjitha krizat e deritashme në botë , kan arsye konkurrëncen dhe ndikmin e influencës nga oligarkët.Ata dhe vendet që po prodhojnë, këto llojë armësh kimike dhe bakteriologjike janë duke e sfiduar seriozisht paqën në botë . Bota është futur në një tjetër luftë botërore , por tash është zgjedhur metoda më dehumanizuese e triumfit mbi tjetrin!Një metodë shumë perfide e sundimit të oligarkëve mbi masën e varfër duket kjo më pandemi.Logjika e tyre është sa më shumë të shtërngimit të rrathëve më prodhimin e krizave, aq më i madh edhe bëhët përfitimi i tyre ekonomik! Kjo logjikë është më e rrezikshme së çdo diktaturë e deritashme e përjetuar në botë…!