Ekziston më shumë se një ide e keqe në Ballkan

23.06.2020 08:25:02

Administrata Trump po sjell presidentët e Kosovës dhe të Serbisë Thaçi dhe Vuçiq në Uashington në 27 qershor, në përpjekje për të ngulitur një lloj marrëveshje që presidenti Amerikan mund të mburret me të në një ceremoni “Rose Garden” para zgjedhjeve të 3 nëntorit.

Spekulimet për substancën janë përqendruar në gatishmërinë e dukshme të Vuçiqit dhe Thaçit për të marrur parasysh shkëmbime të territorit dhe njerëzve në baza etnike: Serbët në veri të Kosovës do të tregtoheshin në Serbi në këmbim të shqiptarëve në jug të Serbisë.

Kjo është një ide spektakolare e keqe, kundër së cilës unë dhe të tjerët kemi argumentuar fuqimisht, pasi do të destabilizonte Ballkanin, si dhe Gjeorgjinë, Moldavinë dhe Ukrainën. Vetëm Vladimir Putin mund ta donte. Ndoshta i dërguari special i Trump Richard Grenell ka dëgjuar, pasi ai tani ka bërë të ditur që konklava e tij në Uashington do të përqendrohet në marrëveshjet ekonomike ndërsa çështjet më të ndjeshme politike do të zgjidhen në bisedimet që pret Bashkimi Europian.

Nëse e pranojmë këtë ndarje të punës me vlerën e tij, sigurisht që është e çuditshme: Ekonomia është specialiteti i BE-së. SHBA-jo BE-ja do të duhet të merret me Rusinë për çështje më të mëdha politike si njohja diplomatike dhe anëtarësimi në OKB. Por unë i besoj BE-së plotësisht më shumë për të kundërshtuar ndarjen e dy vendeve (kjo është ajo që bie në ujdi shkembimi i territorit dhe njerëzve), pasi Gjermania është solidarisht kundër saj dhe pesë vendet brenda BE që nuk e njohin Kosovën gjithashtu kanë të mira arsyet për të kundërshtuar ndarjen, së bashku me disa anëtarë të tjerë të BE-së.

Është sigurisht e mundur që Grenell po bishtnon. Administrata Trump tregon më shumë gënjeshtra në ditë sesa tregojnë administratat më të fundit Amerikane në një vit. Konsistenca është te Trump dhe Grenell “hobgoblin i mendjeve të vogla”. Kam frikë se ata pajtohen me poetin amerikan Ralph Waldo Emerson: “Me qëndrueshmëri një shpirt i madh nuk ka asgjë për të bërë.” Nëse kjo është ndarje që ata vërtet dëshirojnë, ata nuk do t’i lënë deklaratat e tyre të mëparshme të ndërhyjnë.