Eleonora Gjoka: NË MBROJTJE TË VALBONËS!…

14.10.2018 20:06:52

Nga: ELKO N.Qeparoi (Eleonora Gjoka)

( Lum’ ti, o lumë malor,/po bukurin’ kush ta cënon? )

 

 

E vranë Valbonën, ngjan e trishtë,

e dhunuan Valbonën virgjëreshë?!…

E vranë, e çanë, e copëtuan në pjesë,

dhe po sillen me atë, si çakejtë!

 

Dhe jo vetëm shtratin ëndërrues,

që rrjedh e zbret, duke u shkundur

si sorkadhe nazenadhe, plot bujë

e ngjan si Pegasi fluturues…

 

Shkëputur nga Alpet e bardha, 

që nga malet e Dragobisë,

nga kreshta e rrafshnalta,

duke ndjellur zogjtë, që cicërijnë…

 

Në mriza e korije, në bjeshkët e nalta,

 ajo Valbona, belholla, e kaltra…

Flokëpishnaja, mrekullia ajzbergase,

që zbret nga kreshtat kryenalta!

 

E tronditën shtratin e saj të artë,

breglumin e pafat,shëmbinjtë esmeraldë

dhe zemrën e Valbonës si një princeshë,

që puth e freskon ato bjeshkë, e lanë pa gjak!

 

Vampirët po enden përqark Valbonës Hyjneshë,

atij lumi aq të bukur dhe aq të hijshëm;

gurgullimës së epshtë, rrjedhjes ëndërruese,

bijës qiellore, kataraktit ujëkaltër!

 

I keni parë ylberet, kur fort ndrijnë,  

si ulen e prehen mbi sterkalat në brymë?

I keni parë ato yjet aq të zjarrtë,

si ulen e shuajnë etjen në lotët e saj?

 

 

Dhe puthin faqet plot freski të Valbonës,

veshur me penuarin e saj gjelbërosh;

Zanat e malit zbresin nga mriza e ograja,

netëve pranverore, zhyten në shtratin e saj!

 

Jo, jo! Ju mos e godisni Valbonën,

bijën e Alpeve të bardha, rrjedhen e Lirisë,

kur zbret si shtojzovalle,nga kreshtat e Dragobisë?

Ajo është burimi, ku shuajnë etjen Perënditë!

 

O, ju vrasës, me dorashka mizore,

mos godisni Valbonën, mos e dhunoni!

Kthejeni në Faltore,hyjnorja do ju ndihmojë,

që të lani gjynahet, të cilat fort u mundojnë!

 

Mos e vrisni Valbonën, në paçi Perëndi,

se nga barku i bukur i saj femëror,

lindin vetëm diamande, xhevahire,

që tërë jetën ne do na mrekullojnë!

 

Nga Elko:Himarë, 21 shtator 2018