Gjurme historike-gjuhësore-/ Shqipja -Nëna e të gjitha gjuhëve

26.02.2019 02:35:10

Nga prof.Spiro Kondo

“SHQIPJA është Nëna e të gjitha gjuhëve dhe Shqiptarët janë Baballarët e Kombeve.”-Zeusi. -Një nga shqiptarët më të mëdhenj që ende është në “sirtaret” e arkivave shqiptare duke u lene ne hije dhe i izoluar, nga drejtuesit e gjuhetaret e atershem te Akademise te Shkencave diktaktorilae. Profesor Spiro Kondo korcari ,vepra e tij gjeniale dhe monumentale per Gjuhen Shqipe , është e pavdekshme , i cila na ka lënë një trashëgimi dokumentare historike dhe gjuhësore si askush tjetër. Zeusi :-Ai ka thënë me gojën plotë që “Shqipja është nëna e të gjitha gjuhëve dhe shqiptarët janë baballarët e kombeve.” -Per te shpejguare kete thenie qe ASHSH ja ka quajtur “nje lajthitje” ai ka shkruare rreth 1200 faqe te cilat jane doreshkrim dhe te arshivuara jo ne arshiven e Akademise se shkencave,e cila nuk e pranoi kurre si antar te saj,por ne arshiven e shtetit shqiptar. -Profesor Konda ka qene i vetmi shqiptar qe ka studiuare per gjuhet Greke (e vjeter dhe e re),latine dhe arabe ne univeristetet e Ahines,Kajros dhe Romes. Teoria e tij mbeshtetej tek historiani Angely I cili ishte nje historian i njohur dhe qe pati thene i pari ate qe Konda eshte munduare ta vertetoje shkencerisht. Per sot le te shikojme vetem emrat e 12 perendite (qe sot padrejtesisht mbahen greke pasi kane qene vetem shqiptare,pellazge-ilire ) dhe greqishtja eshte nje gjuhe teknike ,pjelle e shqipes .Pra shikoni dhe lexoni si shpejgohen vetem me gjuhen shqipe: -1. Zeusi (D’heusi) vjen nga fjala shqipe dhe,toke dhe eshte zoti i tokes dhe zoti suprem, zojsi suprem 2. Apolloni (Apollsi) vjen nga fjala shqipe polli,qe pjell gjithecka me qe prej Diellit vjen jeta,pra eshte zoti I diellit 3. Poseidoni (nese i doni) eshte fjale shqipe qe tregon per njerzit e tokes te cilet mund te jetojne edhe ne det si ne toke!Pra eshte zoti i detërave 4. Hermesi (Hera) e fshehte si era. Pra eshte zoti I fshehtesise 5. Klimnestra (Klima) eshte ruajtur edhe sot e qarte kjo fajle qe eshte bere nderkombetare dhe vjen nga shqipja. Pra eshte perendia e klimes, motit klima nestra (neser) 6. Aresi,(Harresi) qe te harron,te heq nga lista e te gjalleve,eshte pra harresa zoti i lufterave, marresi i jeterave ne luftera – Marsi 7. Dionisi (Me pare nuk thuhej ne shqip dituria por dionia dhe dionis per dijetare zoti i te diturit dhe argetimit, 8. Ethana, Athena, E thena,Thana ne gegnishten e soteme e ruan trajten e vjeter. Pra eshte perendia e te folurit, mbrojtjes dhe e bimeve 9. Afrodita,(Afer eshte dita) Nuk ka asnje gjuhe ne bote,as greqishtja e vjeter dhe as latinishtja qe ta shpejgojne tamam kete perendi qe eshte edhe yll i cili lajmeron afrimin e dites ne mengjez. Dita afron, perendia e dites, e bukurise dhe dashurise 10.Hera,ne fakt,ne shqipen e vjeter per nje te forte perdorej fjala “HER”,trim ,i forte,i fuqishem, qe ka kuptimin e qendreses, fuqise qiellore. Pra perendia e fuqise. 11.Dhemetra (Dhe qe i shtohet nje prapashtese greke metra,nene,eshte perendia e bujqesise, e dheut, ares se bukes 12. Artemidha (Artet mi dha) Perendia e arteve dhe e gjuetise.. -e te tjera (materiali doreshkrim* 1200 faqe )