Në këtë vend ndodhet libri më i madh në botë

01.04.2018 13:48:43
Pagoda Kuthodaw u ndërtua në vitin 1857 nga mbreti Mindon Min.

Ndërtesa e mrekullueshme e tempullit është krejtësisht e praruar në pjesën e jashtme, duke i dhënë asaj pamjen e një spektakli ari të ngurtë.

Sidoqoftë, spektakli i vërtetë shtrihet brenda bazës së saj.

Nën çatitë e pikturuara të strukturave të pakta mbledhëse janë 730 pllaka mermeri (729 përmbajnë trupin e tekstit, ndërsa tableta 730 përshkruan krijimin e tyre) të mbuluar në të dy anët me dorëshkrim të dendur.
Të gjitha së bashku, përbëjnë tërësinë e kanonit fetar budizmit, Theravada.

Pllakat e trasha prej guri secila është pesë metra e gjatë dhe pesë centimetra e trashë, transmeton lajmi.net

Kur këto tableta u zbuluan në vitin 1868, çdo rresht i shkrimit ishte i mbushur me bojë të artë dhe gurët ishin zbukuruar me gurë të çmuar, duke përfshirë rubin dhe diamant.

Pasi britanikët pushtuan vendin në vitin 1880, trupat plaçkitën tempullin, duke i hequr pllakat e bojërave të tyre të arit.

Libri megjithatë ende qëndron dhe shkrimi është rimbushur me bojë të zezë të thjeshtë, kështu që mesazhet e shkrimeve jetojnë edhe për gjeneratat e ardhshme. Nuk është lexim i lehtë, por sigurisht ndriçon histori.