PhDc. Dr Raif Çavolli , është krenaria e mjekësisë shqiptare

01.07.2020 13:46:46

– “Të behëm kirurg kardiovaskular ishte një shtytje mungese e këtij profili në Kosovë.Por, edhe ja arritem dhe bëmë që Kardiokirurgjia të flitët në Gjyhën Shqipe në Prishtinë .Pra, të mos ketë nevojë më për të huaj”, kështu shprehet doctor Çavolli.

Shkruan: Skënder MULLIQI

Qyteti i shtrirë rrezë Alpeve Shqiptare, është Peja e bukur dhe pitoreske.Qytetin ne mes e ndanë Lumbardhi, që më shtratin e tij, ja shton edhe më shumë hijeshin .Pos, bukurisë që ja ka falë Zoti, nga ky qytet linden dhe u rritën shumë njerëz të shkencës, kulturës ,artit,sportit e muzikës që bën emer ne trevat etnike dhe në mbarë botën.Janë disa njerëz të cilët kur lindin , lindin për tu bërë të famshëm, lindin për të bërë mrekullira.Nga qyteti I patriotit të madh shqiptarë pejanit,Haxhi Zeka , dolën artistët e mëdhnjë e të rrallë, si Faruk Begolli, Istref Begolli… e shumë aktorë të tjerë te teatrit e të filmit shqiptarë.Pastaj, nga ky qytet dolen emra të shquar të politikës, kengëtarë që sot janë numër një në botë, janë krenaria e kombit, si Rita Ora dhe Dua Lipa, e shumë krijues , artist dhe kengëtar të këngës së bukur shqipe, që vargu I tyre është I gjatë për ti përmendur në një shkrim të vetëm.Unë në këtë shkrim do ti thëm disa fjalë për një personalitet të mjekëksisë I cili tashmë I ka kaluar përmasat kombëtare. Bëhët fjalë për kardilogun e njohur,Dr. Raif Çavolli.Shpesh herë tradita në familjet shqiptare ka vazhduar dhe vazhdon. E tillë ishte edhe familja Çavolli nga Peja. babai i dokor Raifit, është mjeku po ashtu me nam për Sy siq thuhet në gjuhen popullore, Dr. Ymer Çavolli.Raifin pata rastin ta njohe për së afermi, është dokor komunikues dhe siq thuhet që të shëron edhe më fjalë.Njerëzit e mëdhnje karaketerizohen më thjeshtësinë dhe modestinë e tyre në sjellje dhe në veprime . I tillë është kardiologu në zë, Dr.Raifi, I cili punon aktualisht në Spitalin Amerikan në Prishtinë .Ai ka punuar si Kirurg I Kardiovaskular edhe në spiltalet më të njohura të Turqisë. Ai nuk I harron kurrë bashkëqytetarët e vet, që kërkojnë ndihmen e tij. Në një ndërtesë më babain e tij, dr.Ymerin, e ka klinikën, ku vjen kohë pas kohe për tu dalë në ndihmë njërzëe në nevojë ne Peje. PhDc. Dr Raif Çavolli është shef i Sherbimit të Kardiokirurgjisë dhe Kirurgjise Vaskulare në Spitalin Amerikan në Kosovë .Ai shpesh mere pjesë në simpoziume ku informon mbi rëndësinë që ka paraqitja në kohë e urgjencave mjekësore të pacientëve që vuajnë nga patologjitë kardiake apo nga patologji të tjera akute. Pra, pavarësisht situatës së pandemisë që po kalojmë, stafi i mjekëve të Departamentit të Shërbimit të Kardiokirurgjisë vazhdon të ofrojë çdo ditë të javës sherbimet dhe operacionet urgjente.Dr Raifi, ka prezantuar menagjimin modern te disekacionit te aortes ne Konferencen Kardiologjike te organizuar nga Shoqata e Kardiologeve te Kosoves etj.Keto jane operimet e para ne Kosove te kirurgjise Aortale-Torakale te realizuara nga Dr. Raif Cavolli dhe ekipa e tij, te prezentuara edhe ne Konferencen e Telemjekesise ne Prishtine ,para disa vjetësh.”Të behëm kirurg kardiovaskular ishte një shtytje mungese e këtij profili në Kosovë.Por, edhe ja arritem dhe bëmë që Kardiokirurgjia të flitët në Gjyhën Shqipe në Prishtinë .Pra, të mos ketë nevojë më për të huaj”, kështu shprehet doctor Çavolli.Me doktor Rafin nuk muburret vetëm familja atdhetare Çavolli, por mburret Peja, dhe mburret edhe mbarë shqiptaria. Dr.Raifi është shëmbull i respektimit të betimit të Hipokratit, është shëmbull së si duhet të punohet ndërshemerisht, profesionalisht karshi pacienteve ,si shëmbulli më i mirë edhe i Atdhedashurisë…