Poezi nga Naxhije Doçi

03.02.2020 10:43:16

TRE YJE DRITE

(Tre djemëve të mi)

Në skalitje vargjesh me etje purpuri

fjalët më vijnë krejtësisht të krisura

nga gurrë e shpirtit burojnë

me rreze dielli praruar

për tre yje drite në hark ylberi flakëruar

hirësi e derdhur në zemër nëne,
për tre djemtë e mi

shënjtëri e trashëgimisë në kështjellën e fatit,

pagëzim i dëlirë në madhështim stinësh

ILIR- krenari e lashtë e rrënjës,

BURIM- thellësi e bekuar agmie,

DRILON- rrjedhë e cemtë në gurgullimë

ndër ahishte e lugje të fushëblerta.

Të tretë rrënjëprush mbi qerpikun e dashurisë

me shtatin lis në shteg mali

për fis dhe të bardhin plis,

dhuratë e bekuar që më erdhi nga Hyji

si një madhështi purpuri,

falënderimi me jehun gjer tek retë.

 

U lindët në kohë etjesh të dehura për liri

furtunash në vazhdim

tre petritat e mi në shkëlqim drite hirësuar,

që kur ishit fëmijë dhe në vazhdimësi

ecurinë na e bënit përherë të lumtur

gjallërinë me porta triumfale,

uratat për ju vullkan i pashuar.

 

Ju jeni kuptimësia e jetës sime

rrjedhës në gufim

përplotë me buzëqeshje agu

që jetën e zbukuron

me shenjtërinë e trashëgimisë.

 

Edhe në rininë në mugullim

ashtu si edhe çdo ditë të re në vazhdim

me jeh lumturie e mbushni,

krenarinë strall nëpër mote

për arritshmëritë,

ëndërrat për Ju gurrë e kristaltë në gurgullimë

shtigjeve krahështrira valëzuar,

pranverën në bulim.

 

Në shkollimin bazë dhe në universitet

diturinë mal me borë në rrëzëllimë

për trasim ardhmërie

drejt qëllimit të dëlirë në reflektim.

Edhe trashëgiminë simfoni e komponuar,

nektar vargëzimi në përqafim kohësh

me urtësi e dashuri zemre bekuar.

 

Tre yje drite si engjuj bardhësie

ju rritëm me përkushtimin e pathyer

që fisnikëron zgjimin e etur

me përgëzimin sublim që të bëheni vetvetja,

zemër dhe emër për gjuhë e atdhe

melodi jehu në kumbim shtigjeve,

krenari e paskaj për ne.

Poezi nga libri “Vargëzim mbi gjurmë” –Naxhije Doçi -Prishtinë -2017