E frikshme/ Brazili mban rekordin për numrin e gazetarëve që vdiqën nga Covid

08.04.2021 21:35:39

Një raport i ri nga Federata Kombëtare e Gazetarëve të Brazilit (Fenaj) zbulon se 169 gazetarë vdiqën nga Covid-19 midis Prillit 2020 dhe Marsit 2021, më shumë se çdo vend në botë.

Vetëm në tre muajt e fundit, 86 gazetarë vdiqën pasi morën virusin koronavirus – më shumë se tërësia e vitit 2020.

Gazetarët konsiderohen si punëtorë thelbësorë në Brazil, në përputhje me një dekret të lëshuar nga qeveria nga Marsi i vitit 2020. Shumë reporterë vihen në rrezik nga burimet e tyre.

Duke folur për Raportin brazilian, korrespondentët e Brasília për shumë media kanë shprehur shqetësime në lidhje me mbulimin e lajmeve të politikës, kjo veçanërisht pasi shumë politikanë janë ndër skeptikët më mbi ekzistencën e koronavirusit dhe po ndikojnw nw pwrhapjen e swmundjes.

Këto frikë kulmuan në 18 Mars, kur Senatori Major Olímpio vdiq nga ndërlikimet pas një infeksioni Covid-19. Disa ditw para se të dilte pozitiv nga testimi, senatori i ndjerë qarkulloi lirshëm brenda ndërtesës së Kongresit.