A mundet që ky ilaç të parandalojë mpiksjen vdekjeprurëse të gjakut nga COVID-19? Flasin shkencëtarët

15.06.2020 11:45:34

Shkencëtarët duhet të testojnë nëse një ilaç eksperimental mund të parandalojë mpiksjen e mundshme vdekjeprurëse të gjakut, të lidhur me COVID-19

Gjyqi, i financuar nga “Fondacioni Britanik i Zemrës”, do të testojë teorinë se mpiksjet shkaktohen nga një çekuilibër i hormoneve, i shkaktuar nga infeksioni me koronavirus.

Një e treta e pacientëve me coronavirus të shtruar në spital zhvillojnë mpiksje të rrezikshme të gjakut.

Ilaçi, TRV027, punon për të ribalancuar hormonet e përfshira në presionin e gjakut, ujin dhe kripën.

Shkencëtarët nga “Imperial College London”, të përfshirë në gjykim, mendojnë se kur virusi hyn në trup, ai përdor një enzimë si “dorezë” për të hyrë në qeliza.

Por kjo çaktivizon enzimën, e cila luan një rol të rëndësishëm në balancimin e hormoneve kryesore. Kur është jashtë ekuilibrit, gjaku mund të bëhet ngjitës, duke çuar në mpiksje.

Ata mendojnë se TRV027, e cila bëri që krijuesi i saj të fitojë një çmim Nobel në vitin 2012, mund të përdoret për të luajtur këtë rol ribalancues.

Por çekuilibri hormonal është një “problem mjaft i veçantë”, i cili mund të sigurojë të dhëna për pyetjen se pse disa njerëz sëmuren rëndë dhe pse të tjerët jo, thotë Dr. David Owen, një nga drejtuesit e studimit.

Mpiksja e gjakut gjithashtu mund të shpjegojë pse COVID-19 duket se prek veçanërisht njerëzit që kanë tashmë sëmundje kardiovaskulare, pavarësisht se është sëmundje e frymëmarrjes, sipas “Fondacionit Britanik të Zemrës”, shkruan Anabel.

Meqenëse COVID-19 është një sëmundje kaq e ndërlikuar që ndikon në shumë prej sistemeve të trupit, ky trajtim mund të përdoret në kombinim me ilaçe të tjera thotë Dr. Kat Pollock, një udhëheqës i përbashkët në studim.

TRV027 është vetëm një nga disa ilaçe të ndryshme që mund të lehtësojnë efektet më të këqija të sëmundjes ose të ndihmojnë trupin ta luftojë atë.

Të paktën 10 ilaçe të ndryshme antivirale përfshirë trajtimin e HIV-it lopinavir/ritonavir, janë testuar nëse mund të ndihmojnë në luftimin e sëmundjes