Google së shpejti do të ketë qasje në mijëra të dhëna gjenetike të pacientëve

11.07.2017 23:26:33
Inteligjenca artificiale tashmë po vihet në përdorim nga NHS, në bashkpunim me firmën e Google DeepMind që ofron teknologji për të ndihmuar monitorimin e pacientëve.

Dhe një studim i ri sugjeron që Google së shpejti do të takohej me Gjeonominë Angleze – një kompani e ngritur nga Departamenti i Shëndetësisë për të renditur 100,000 gjenoma – për të diskutuar nëse DeepMind mund të përfshihet në pacient.

Në një artikull për The Conversation, Edward Hockings, një studiues në Universitetin e Perëndimit të Skocisë, shpjegon rreziqet e lejimit të një kompanie private të fitojë qasje në të dhëna të ndjeshme gjenetike.

Në rastin e Google, thotë ai, ai mund t’u lejojë atyre të targetojnë përdoruesit me reklama të personalizuara bazuar në preferencat e tyre dhe rreziqet shëndetësore.

Mund të krijojë profile të njerëzve bazuar në të dhënat e ADN-së, të cilat mund të ofrojnë detaje të tilla si rreziku i tyre për t’u bërë kriminel.

Ai thotë se të dhënat gjenomike janë ‘vaji i epokës dixhitale’ dhe asgjë nuk mund ta ndalojë ato të dhëna që të blihen dhe të shiten në të ardhmen.