Para se të kërkohet bashkimi- do duhej të vizitohet Medvegja, Bujanoci dhe Presheva

13.09.2018 22:41:36

Liderët institucional të Kosovës, vazhdojn të  deklarohen lidhur me ate se Medvegja, Bujanoci e Preshevës do t’i bashkangjiten Kosovës, kurse asnjëher Presidenti, Kryeministri apo Kryeparlamentri i Kosovës nuk  i ka vizituar këto tri komuna. Kjo,  para se të kërkojn dhe të mbajn qëndrim që jan pro apo kundër bashkimit njëher të vizitojn këtë krahinë shqiptare. 

Shkruan: Mr.Sc.Refik HASANI

Presidenti i Kosovës z.Hashim THAQI,Kryeministri z.Ramush HARADINAJ dhe Kryeparlamentari i Kosovës z.Kadri VESELI, do të duhej të vizitojnë Medvegjën, Bujanocin dhe Preshevën. Meqë presidenti i Serbisë, z.Aleksandër VUQIÇ,hyn e del në Kosovë për një grusht bashkëvendës, atëherë tre liderët institucional të Republikës së Kosovës t’i vizitojnë monumentet kulturoro-historike dhe nëpër lokalitete dhe vendbanimet të komunave të banuara me shumicë shqiptare.

Pse nuk të vizitohemi me rastin e 1 e 2 mars ku është përvjetori Referendumit të kësaj krahine, në përvjetor të paraqitjes publike të UÇPMB-ës, marrëveshjes së Konçulit, fillimit të ri shkollor, festës së 28 Nëtorit,7 marsit ditës Kombëtare të arsimit,vendi i Lapidarit të  UÇPMB-ës në Preshevë, etj.

Si nuk vizitohet kjo krahinë, fshati  më i madh i gjithë hapsirave shqiptare si që është Tërnoci i Madh, dhe fashtrat e vendbanimet tjera që mbajn dhe vazhdojn të mbajn kulturën, traditën, arsimin me një fjalë mbajnë gjallë frymën shqiptare.

Vizitat do të duhej të jen reciproke dhe të kushtëzuara, nëse nuk lejohen në Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë kjo t’ju ndalohet edhe liderëve institucional të Sërbisë që bëjn aqë shpesh.

Në kohën që aqë shumë flitet për bashkim atëher si pikënisje do të ishte  krahas anës deklarative që kërkohet  bashkimi. Të investohet në arsim, kultur, trashigimi dhe do të duhej ndërtuar një qëndrim, platform dhe strategji  lidhur me këtë  duke e vizituar edhe Medvegjën, Bujanocin dhe Preshevën për tu bindur me atë që përballen për çdo ditë me boshatishjen dhe diskriminimin.