Angela Merkel planifikon nisjen në mars të negociatave me Shqipërinë: Përfitojmë të dy palët

27.01.2020 13:15:54

Kancelarja gjermane Angela Merkel planifikon të fillojë negociatat e pranimit në BE me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në mars.

“Mbi të gjitha, ne dëshirojmë që ne të arrijmë një marrëveshje në Këshillin Evropian të ardhshëm në Mars për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe gjithashtu me Maqedoninë e Veriut,” tha Merkel në Berlin sot para një bisede me kryeministrin shqiptar Edi Rama.

Të dy vendet kanë bërë punë të konsiderueshme për reforma. “Ne do të punojmë shumë për të arritur rezultatet e dëshiruara në Mars,” tha Kancelarja, duke iu referuar rezistencës, veçanërisht nga Franca, që hapja e bisedimeve të pranimit me dy vendet e Ballkanit Perëndimor kundër mendimit të Komisionit të BE-së dhe atyre të mëdhenjve Shumica e vendeve të BE-së e penguan vitin 2019.

Përfitime të ndërsjella për Merkel
Merkel, ashtu si Rama, paralajmëroi se afrimi i Ballkanit Perëndimor nuk është vetëm në interesin e tyre, por që gjithashtu i sjell përfitim BE-së. Duke pasur parasysh kontekstin gjeopolitik në Evropën Juglindore, bashkimi do të ishte i mirë për të dy palët. Merkel kishte treguar vazhdimisht ndikimin në rritje të Rusisë, Kinës dhe Turqisë në rajon.

Meqenëse Komisioni i ri i BE dëshiron të jetë më gjeopolitik, tani ka edhe më shumë argumente për fillimin e bisedimeve të pranimit sesa më parë. Rama nënvizoi gjithashtu rëndësinë e një vendimi të tillë. Ai më parë kishte paralajmëruar për destabilizimin e rajonit nëse nuk do të kishte më perspektivë të qartë për anëtarësimin në BE.